2019. augusztus 13., 06:51

A száz éve ledöntött lőcsei honvédszobor újraállítását tervezik

Tegnap volt 100 éve annak, hogy a szokolisták, miután a tiltakozó tömegbe lőttek, ledöntötték a Kárpát-medence első köztéri, 1875-ben emelt honvéd szobrát, mely az 1848-49-es szabadságharc dicső branyiszkói ütközetének állított emléket.

lőcsei honvédszobor
Médialapozó
Fotó: Orosz Örs FB-oldala

Guyon Richárd 170 évvel ezelőtt győzelemre vezette a jelentős részben szlovák nemzetiségű honvédekből álló hadosztályát a kétszeres osztrák túlerővel szemben.

A Szepesség központjában, Lőcse főterén Faragó József aranyozott öntöttvas szobra 44 évig hirdette az itt elő nemzetek összefogását

- mely már mint annyiszor, akkor is a siker kulcsát jelentette.

Fotó:  Orosz Örs FB-oldala

Majd az I. világháborút követően a vármegye ugyan az emlékművet bedeszkáztatta és a lőcsei polgárok élőláncot alkotva, a Szózatot énekelve próbálták megmenteni, de mindhiába.

Száz esztendeje, 1919. augusztus 12-én, a szobrot öt darabra törték, majd elszállították és nyoma veszett.

Talapzatára 30 évvel később Ľudovít Štúr szobra került.

Fotó:  Orosz Örs FB-oldala

Előkerültek a honvédszobor darabjai

Orosz Örs, a Sine Metu polgári társulás elnöke (és a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője) közösségi oldalán ismertette, hogy a lőcsei honvéd hollétét sokáig a témával foglalkozó kutatók sem ismerték, míg végül két évvel ezelőtt neki sikerült megtalálnia. Sok évtized után így egyesülhetett a kiszakított fej a testével.

A szoborból sajnos csak torzó maradt, de mindenképp megérdemelné, hogy újra köztérre kerüljön, mégpedig eredeti helyén, a felvidéki Lőcse városában!

- írja Orosz Örs.

Az elmúlt két évben a Sine Metu csapata tucatnyi tárgyalást folytatott le az ügy érdekében. Orosz Örs örömmel jelentette be, hogy Köteles László (Szepsi), a honismereti mozgalom oszlopos tagja, valamint Bréda Tivadar (Párkány), a hadisírgondozás és hadi emlékezetápolás aktivistájának részvételével szoborbizottságot alapítottak és közgyűjtést hirdettek, hogy ennek a hajdan a Kárpátok alatt egyedülálló "aranyszobornak" az újraállítását lehetővé tegyék.

Fotó:  Orosz Örs FB-oldala

 Tiltakoztak a lakosok a szobordöntés ellen

A lőcsei honvédszobor újraállítását 2020-ra tervezi a Sine Metu Polgári Társulás. A vasszobor eredetileg talapzatával együtt mintegy hét méter magas volt. 

Orosz Örs a szobor megtalálásával kapcsolatban lapunkban elmondta, már a kilencvenes években elkezdték egyes személyek keresni a szobrot, de sajnos sikertelenül. Aztán két évvel ezelőtt meglett a talapzat, és lassan előkerültek a sok éve elveszettnek hitt szobornak darabjai is.

Az alkotó, Faragó József volt a kiinduló pont a keresésnél. Kiderült, hogy a szobrot egykor egy jó lelkű múzeumigazgató mentette meg, és a kassai múzeumból a lőcseibe helyezte át. Az összetört szobor darabjai évekig a szepesi múzeum inventárjában lapultak, és csak nemrég fedezték fel őket. 

Fotó:  Orosz Örs FB-oldala

A lőcsei honvédszobor ledöntését akkoriban nagyon rosszul fogadták a helyi lakosok. Másnap a fekete zászlót is felhúzták a városban, és tiltakozásuknak adtak hangot. Az ellenszegülésből végül rendőrségi ügy lett, aminek Masaryk elnök amnesztiája vetett véget. 
lőcsei honvédszobor
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.