2019. július 1., 15:46

A romák Molnár Norbert felmentését követelik a KKA éléről

František Tanko, a Tolerancia és az Együttélés Pártjának elnöke sajtótájékoztató keretében szólította fel Ľubica Laššáková kultuszminisztert, hogy hívja vissza Molnár Norbertet a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) igazgatói posztjáról.

Molnár Norbert
Médialapozó
Fotó: TASR

A sajtótájékoztatón bizonyítékokat ígért, hogy a Molnár Norbert vezette Kulturális Alap Roma Bizottsága miként rövidíti meg az államot, hogy

a támogatásokat főleg a baráti, rokoni ismerősi körnek juttatják, hogy előnyben részesítik a magyarlakta vidékek roma szervezeteit.

Néhány bizottsági tag szerinte összeférhetetlenül foglalta el pozícióját, mert önkormányzati képviselőként is dolgoznak.

Nehezményezte azt a gyakorlatot is, hogy

több bizottsági tag egyben a támogatások kedvezményezettjeként is szerepel,

ami valóban felveti az összeférhetetlenséget. Kétségbe vonta az egyes projektek szakmaiságát, ahol pár órás rendezvényekre tízezreket szántak, míg másoknak a támogatását pár száz euróra húzták meg. A szakmaiság keretében kétségbe vonta néhány civil szervezet jogosultságát, mert ahogy Tanko elmondta – „ezeknek fogalmuk sincs a roma kérdésről".

A sajtótájékoztató egyik fontos eleme volt, hogy egy kapcsolati hálót mutatott be, amelyen keresztül Štefan Vavrek a Most-Híd parlamenti képviselője felügyeli a KKA-t, Dušan Váradival, aki annak a Szlovákiai Roma Kezdeményezés pártnak a képviselője, amely már ez elmúlt héten egyeztetett a Most-Híddal a választások előtti együttműködés lehetőségeiről.

Kérdésünkre Tanko pártelnök nem tudta regionális statisztikával alátámasztani azt a vádját, hogy elsősorban magyarlakta régiókba érkeznének a támogatások, de mindenesetre az általa kiválasztott projektek ezt a gyanút erősítették. Ez így akár vádaskodásnak is tekinthető, de

szomorú, hogy a kormánynak ez a fajta kisebbségpolitikája a roma kisebbséget a magyarral állítja szembe 

és ezt a kormányon belül a Most-Híd párt fémjelzi.

Rimaszécsen még januárban, a szlovákiai romák találkozóján fejezték ki elégedetlenségüket Ravasz Ábel roma kormánybiztossal szemben.  Akkor az egyik ok, amiért a lépés megtételére kényszerültek az volt, hogy elégedetlenek az európai források felhasználásával, a másik, hogy az utolsó 28 évben véleményük szerint nem történtek konkrét lépések a romák gondjainak megoldásában.

František Tanko most is kifejezte elégedetlenségét Ravasz Ábellel szemben, mert szerinte rengeteg embert foglalkoztat, teljesen inkompetens a romák ügyeiben, és csak közösségi központok épülnek a rengeteg pénzből, ahelyett, hogy a munkanélküliséget és a szociális helyzetet próbálnák oldani.

Kérdésünkre, hogy találkozott-e Ravasz Ábellel, Tanko azt felelte, hogy egyszer igen, de nincs miről vele beszélnie,

mert nem tudja, mi az a cigánykérdés.

Szerinte Ravasz Ábelnek már rég fel kellett volna állítania egy olyan információs hálózatot, ahol figyelik a gondokat, ahova beérkezhetnek a panaszok. Hasonlóan egy monitoring rendszert is, ahol figyelik a bűnözést, egy hálózatnak kellene segítenie a munkanélküliség elleni küzdelmet, a higiénikusok hálózatának figyelnie kellene a romatelepek körülményeit, de nem figyelik a romagyerekek iskolalátogatását sem. Szerinte csupán a pénzt költik fesztiválokra és közösségi házakra, de ennek semmi tartós hatása nincs.

František Tanko elmondta azt is, hogy

augusztusban öt autóbusszal készülnek Brüsszelbe,

hogy a romák problémáiról tájékoztassák az Európa Parlamentet.

Molnár Norbert
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.