2019. november 12., 18:14

A rendszerváltásról a Selyén: Az érték helyett az érdek kezdte uralni a mindennapi életet

Harminc éve váltottunk rendszert címmel, a Tudomány és Technika Hete keretében Csáky Pál író-politikussal és Öllös László politológussal tartottak pódiumbeszélgetést november 12-én a Selye János Egyetem Konferencia-központjában. Az intézmény Református Teológiai Karának 1989-es forradalomról és az eltelt évtizedekről szóló rendezvényét a Fórum Kisebbségkutató Intézet A bársonyos forradalom és a szlovákiai magyarok című vándorkiállítása egészítette ki.

Egyetemi 30-as
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A magyar egyetem emeleti előcsarnokában Simon Attila történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója nyitotta meg a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítást. Elmondta, hogy mivel eddig nem hangsúlyoztuk eléggé a ´89-es forradalom jelentőségét, ezért az a fiatalokban alig tudatosult. Ők természetes dolognak tartják annak vívmányait, amelyeket nekik már nem kell kiharcolniuk. Hangsúlyozta:

a szabadságot és a további vívmányokat azonban meg is kell tudni tartani, s e feladatból már az ifjabb nemzedéknek is felelősségteljesen kell részt vállania.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A 20 panelből álló kiállítási anyag a husáki normalizációtól a Kisebbségi Jogvédő Bizottság és a Független Magyar Kezdeményezés (FMK), valamint az Együttélés Politikai Mozgalom és a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDM), illetve a civil társulások megalakulásán, továbbá a honi magyar sajtó megszületésén át, az 1990. VI. 8-9-én tartott első szabad parlamenti választásokig vezeti végig a szemlélődőket.

Juhász György, az SJE rektora köszönetet mondott a „Fórumnak“ a tartalmas tárlatanyag kölcsönzéséért. Egyúttal a 30 évvel ezelőtti történések fő hozadékának Csehszlovákia Kommunista Pártja (CSKP) vezető szerepének a megdöntését és az első szabad parlamenti választások kiírását nevezte.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A pódiumbeszélgetés során, amelyet Somogyi Alfréd, a Református Teológiai Kar dékán-helyettese vezetett, a két vendég részletesen felidézte a bársonyos forradalom legfontosabb világpolitikai és csehszlovákiai előzményeit, eseményeit, utózöngéit. Leszögezték:

a ´89 óta eltelt időszak történéseinek elbírálása a jövő történészeinek a feladata. 

A bő egyórás beszélgetés során egyebek mellett hallhattunk az 1989 tavaszán Pozsonyban zajlott „gyertyás tüntetésről“, az egyház rendszerváltásban betöltött szerepéről, illetve a František Mikloško és a Čarnogurský család által szervezett föld alatti hálózatról, továbbá a XI.18-i prágai diáktüntetésről, amelyhez később színészek is csatlakoztak. Elhangzott:

a polgárosultabb cseh társadalom jóval felkészültebb volt a társadalmi-politikai változásra, mint a szlovákság, a szlovákiai demokratikus ellenzék csak később ébredezett.

A vendégek felidézték az első hazai forradalmi tömörülésnek számító FMK megalakulását, amely fedőakciója a vágsellyei Tóth Lajos 1989. XI. 18-án tartott születésnapi összejövetele volt. Kiemelték:

a jól szervezett besúgóhálózattal rendelkező szlovák titkosszolgálat (štb) előbb-utóbb minden ellenzéki lépésről értesült. 1992-ben a szekrényből sorra potyogtak ki a csontvázak, a Rudé Právo ugyanis közzétette a štb-s ügynöklistát.

Abból kiderült, hogy az štb 6907 ügynök és titkos munkatárs, 9 248 „bizalmas“, 6 086 konspirációs lakástulajdonos és 642 rezidens segítségével látta át a lakosság minden lépését, további 3 000 munkatársuk neve pedig lemaradt e listáról.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az FMK 3 fő követelése a szabad választások kiírása, a demokratikus alkotmány és a hatalom hármas megosztása volt.

A gyengéd forradalom arcai között említették Milan Kňažkót, Ján Budajt, Fedor Gált, Szigeti Lászlót, Tóth Károlyt, Hunčík Pétert, Grendel Lajost, A. Nagy Lászlót és az egyesek szerint kétes megítélésű Alexander Dubčeket.

A műsorvezető által feltett kérdésre, hogy hol romlott el a 30 évvel ezelőtt megmutatkozott hazai magyar-szlovák egység, konkrét választ senki sem adott. Csáky szerint

a kivívott szabadság kegyetlenül igaz képet ad arról, hogy valójában ki milyen ember.

Talán jobban kellett volna élni az adódó lehetőségekkel. Nagy hiba volt, hogy az önálló Szlovákia létrejöttéhez még a kulturális autonómia kivívása sem párosult,

az 1994. I. 8-i komáromi nagygyűlés több ezer résztvevője pedig elmulasztotta kikiáltani a hazai magyarság önrendelkezését.

Sajnos, azóta sem volt hasonló nagyszabású megmozdulás, ahol arra újabb lehetőség nyílt volna.

Öllös szerint mindmáig hiányzik az új hazai magyarságkép és a megfelelő cselekvési program.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A választások során azonban mindig a nép dönt, s az, hogy milyen képviselőket választunk, arról is árulkodik, hogy mi milyenek vagyunk. Tény, hogy a forradalom után a mečiari diktatúra évei következtek, amelyek csöppet sem voltak kedvezőek a felvidéki magyarság számára. Továbbra is csak elmélet maradt az FMK hajdani célkitűzése, hogy a teljes és tényleges egyenjogúság végre a hazai nemzeti kisebbségeket is megillesse. A 2000-es években a felvidéki magyarság rosszabb lelki állapotba került, mint amilyenben a rendszerváltó eufória éveiben volt.

Az érték helyett az érdek kezdte uralni a mindennapi életet.

Az előadók a rendszerváltás óta elért eredmények között említették
a magyar egyetem megalakítását,
a magyarországi kapcsolatrendszer több szinten történő kiépítését és az anyaország pótolhatatlan anyagi támogatását,
továbbá a több száz hazai civil szervezet, társulás és alapítvány létrejöttét,
illetve rendezvényszervező tevékenységét,
valamint a portálok és lapok sajtószabadság jegyében történő szaporodását.
Negatívumnak tartják azt, hogy
Dél-Szlovákia gazdasságilag ma is alárendelt szerepben van,
s a jobb megélhetés reményében sokan külföldre vándorolnak.

 

A szlovák politikai erők önmaguktól eddig sem tettek sorsunk jobbra fordulásáért, csak azt értük el, amit rájuk nyomást gyakorolva sikerült kivívnunk. Elsősorban tőlünk függ tehát az, hogy mikor mit hozunk ki az adódó lehetőségekből

- hangzott el a rendezvény végén.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Egyetemi 30-as
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.