2019. január 22., 18:46

A régiók látogatása alapköve a tevékenységemnek

Párkány környékén is megkezdte bemutatkozását Menyhárt József, az MKP köztársaságielnök-jelöltje január 21-én, konkrétan Kürtön és Szőgyénben. 

menyh-1-bodo.jpg
Galéria
+6 kép a galériában

A jelölt a kampánynak ”door to door” módját választotta, bekopogtatott családokhoz, elbeszélgetett velük életükről, gondjaikról, arra biztatva őket, vegyenek részt a választásokon, és aki úgy gondolta, az indulásához szükséges gyűjtőív aláírásával is segíthette őt.

Menyhárt József a szőgyéni Svajczer családnál
Menyhárt József a szőgyéni Svajczer családnál

Menyhárt József és stábja Téglás János kürti polgármesterrel járták a település utcáit megszólították a járókelőket, sőt olyan bácsihoz is bekopogtattak, aki 70. születésnapját ünnepelte. Őt az elnök fel is köszöntötte az esti fórumon. Szőgyénben is szívesen invitálták a lakosok Menyhárt Józsefet az otthonukba és az utcán is többen elbeszélgettek vele.

a szőgyéni fórum
a szőgyéni fórum

A kürti és a szőgyéni fórumon Bolya Szabolcs az MKP érsekújvári járási elnöke, Nyitra-megyei képviselő beszélgetett a köztársaságielnök-jelölttel a jelen politikai helyzetről és az itt élő magyarságot leginkább foglalkoztató témákról.

Régióink látogatása alapköve az én tevékenységemnek. Kell hogy tudjuk, lássuk és értsük az emberek gondjait

hangsúlyozta Menyhárt József a fórum kezdetén. Kifejtette, Szlovákia eddigi köztársasági elnökei közt egy sem akadt, aki a magyar közösségnek vagy róla beszélt volna. Az állami nemzetpolitikát az álságosság jellemezte, az elmúlt három év nem használt a felvidéki magyar közösségnek.

Ki kell állnunk magunkért a hatalommal szemben, Malina Hedvig esete az igazunkért való kiállás példája. Le kell győznünk az apátiát, a kényelmességet, és a márciusi köztársasági elnök választáson, valamint a májusi európai parlamenti választásokon is meg kell mutatni közösségünk erejét.

A jelölt és a hallgatóság véleménye megegyezett abban, hogy a déli régiók legnagyobb problémája a munkahelyek hiánya és ebből sok negatívum következik.  Menyhárt József elmondta,

amíg a Szlovákiában élő kisebbségek 4 millió eurót kaptak kulturális célokra, addig az anyaország 28 millióval támogatta a felvidéki magyarságot.

A Baross-terven keresztül 1521 vállalkozót támogattak, az óvoda felújításokra pedig hihetetlen összeg 13,1 milliárd forint érkezett Magyarországról.  Ment is ügyesen a felújítás, hiszen az önkormányzatoknál kész tervek hevertek a fiókban, szlovákiai támogatásra várva, amiket a legtöbb esetben visszadobtak.

Ebből is látszik, a régió felzárkóztatása, gazdasági megerősítése nem célja a szlovák kormánynak

– emelte ki.

a kürti fórumon
a kürti fórumon

Hallgatói kérdésre, nem lenne-e jobb a Baross -terv helyett erős magyarországi vállalatoknak idetelepülniük, Menyhárt József kifejtette, széttagolt a magyar közösség, de a terv igazodik a lehetőségekhez és a körülményekhez, a felvetett lehetőség is bele van kódolva.

Nem tart-e attól a veszélytől, hogy a második fordulóba két, a demokratikus politikai erőknek nem kedvező jelölt jut? – kérdezte egy másik résztvevő. Menyhárt elmondta, van ilyen félelme, de reméli ez nem következik be.

Menyhárt József a szőgyéni Menyhártokkal Csabával és Imrével
Menyhárt József a szőgyéni Menyhártokkal Csabával és Imrével

A fórumokon Bertók István zongoraművész virtuóz játékát élvezhettük.

Az összejövetelek befejezése után a résztvevők még hosszan elbeszélgettek a jelölttel. Menyhárt József ebben a térségben január 23-án, szerdán folytatja körútját, amikor Kisújfalura és Bátorkeszire látogat.

menyh-1-bodo.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.