A politikából show-t csinálnak, mondja a szociológus

Radi Anita 2019. március 14., 13:10

Ma a politikából show-t csinálnak, jelentette ki a Pravda napilapnak Zuzana Kusá szlovák szociológus, aki a politika elbulvárosodására hívta fel a figyelmet, aminek következményeként az embereknél nem az értelem dönt, hanem érzelmi alapon teszik le a voksukat.

Fotó: realityblurred.com

Zuzana Kusá, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Szociológiai Intézetének munkatársa kifejtette, az utóbbi időben nagyon sok nyilvános vita hangzott el, amelyekben különböző témák kerültek megvitatásra. Elhangzottak a mindennapi életet érintő problémák, Szlovákia nemzetközi szinten való elhelyezkedésének kérdése, de előkerültek olyan témák is, amire a nézők hitetlenkedve néztek, mivel nem értették, mi köze van ennek egy állam igazgatásához, avagy egy elnöki poszt betöltéséhez – mondta a szociológus.

„Úgy tűnik, létezik egyfajta téma-jegyzék, amely mindig felborzolja a kedélyeket, így vannak olyan csoportok/jelöltek, akik minden egyes alkalommal előhozakodnak ezekkel a témákkal, és segítségükkel igyekeznek felkavarni az érzelmeket, ezzel pedig szimpátiát és támogatást szerezni, vagy ellenben, ellenszenvet kelteni más jelöltekkel szemben” - nyilatkozta.

Kusá úgy véli, hogy hanyatlani látszik a nyilvános viták színvonala és minősége, ami okvetlenül nem áll összefüggésben a politikai jelöltekkel, hanem inkább a politikai élet elbulvárosodásával.

Egyesek szélsőséges és megosztó témák mellett teszi le a voksukat. Megfigyelhető, hogy összefonódnak az LMBTQ, védőoltások, avagy a keresztény vallás témái. Ugyanakkor mindig jobban előtérbe kerül az egyes jelöltek magánélete, úgy kezelik őket, mint a celebeket, akik kihasználják a bulvár által nyújtott javakat – véli Kusá.

A szociológus szerint ezáltal csökkennek társadalmunkban a politikai viták minőségét érintő elvárások, és az egész kampány, a beszélgetéseket is beleértve, egy alacsonyabb közízléshez alkalmazkodik, és a szenzációk utáni éhséget elégíti ki.

A politika elbulvárosodása az USA-ból ered

Ez a jelenség más országokra is jellemző. Kusá szerint az elnöki kampányok ilyen jellegű elbulvárosodása, és az érzelmek kiéleződése, egy speciális marketing stratégiával függ össze, amelyet leginkább az Egyesült Államokban szervezett kampányoknál figyelhetünk meg.

Az USA-ban egyértelműen az ellentétek felerősödésére teszik le a voksukat, illetve a választók érzelmeinek felkorbácsolására. Ezt a stratégiát vették át a szlovák marketingcsapatok is. Ami azzal is összefügg, hogy a szlovákiai nyilvános tér nagy részét a kereskedelmi médiumok uralják, akik a nézőkért/hallgatókért harcolnak, ez okból pedig mindannyian a közízlés lécét eléggé letették, és a különböző reality show-kban, és sorozatokban látott elvárásokhoz alkalmazkodnak, ahol minden esetben erős érzelmek dominálnak (szenvedély, heves viták stb.) – magyarázta Kusá.

Így egy elvarázsolt körben él minden olyan társadalom, ahol kereskedelmi tendenciák uralkodnak. „Ha a politikából show-t csinálnak, ha a jelölteket arra buzdítják, hogy olyan témákkal hozakodjanak elő, amelyek feltüzelik a köztudatot, és ezzel felkeltik az emberek érdeklődését. Ha mindenről az üzlet dönt, a jelöltek sikeréről pedig azok a nagy pénzösszeget, amelyeket vizuális reprezentációjukba fektetnek bele, úgy hiába várjuk, hogy ez a bűvös körhinta megáll, és a politikára nem egy amolyan reality show-ként fogunk tekinteni, hanem olyan szférára, amely az élet praktikus dolgait érinti, és teljesen más hangnemben kéne folynia” – zárta a szociológus.

Forrás: Pravda

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS