2018. szeptember 11., 12:16

A Penta-sztori folytatódik

Folytatódik a pereskedés Milan Krajniak parlamenti képviselő és a pentás Jaroslav Haščák közt. Haščák az interneten megjelent két cikke miatt pereli Krajniakot, amelyek egyikében az egyébként jelenlegi államfőjelölt Krajniak többek közt azt írja, egy ismerőse figyelmeztette, hogy „Slávo és Ivan L. ki akarják csinálni, amit állítólag balesetként akarnak feltüntetni”. 

201604151534050.PENTA_2.jpg
Médialapozó

Slávo Jaroslav Haščák beceneve, Ivan L. alatt pedig Ivan Lexát kell érteni. Haščák a bíróságon azt állította, ennek semmi értelme, és azt követelte Krajniaktól, hogy kövesse meg őt ezért.

Az ügyben legújabban Ivan Lexa is vallomást tett, a Titkosszolgálat volt igazgatója szerint kritikus, sőt gyűlöletkeltő hangnemben íródtak Krajniak Penta-ellenes cikkei, a tervezett gyilkosságról szóló vádakat pedig értelmetlenségnek tartja, írja az Etrend.sk portál.

Krajniak, aki 2010 és 2012 közt az akkori belügyminiszter Daniel Lipšic tanácsadója volt, a 2016-os parlamenti választást követően került be Boris Kollár Sme rodina pártjának színeiben a parlamentbe. A szóban forgó cikkeit 2014-ben még bloggerként írta, a Penta-sztori című cikksorozatában részletesen ecsetelte, miként irányították a pénzügyi befektetők a több milliárdos félig állami VÚB Kupón alapot, milyen volt az együttműködés  Mečiar idején köztük és a Lexa-család közt, aminek köszönhetően mesés gazdagságra tettek szert. 

Haščák kontra Krajniak

Krajniak a Penta kapcsolatáról is írt az ŠtB korábbi vezérigazgatójával, Alojz Lorenccel, no meg azokról a praktikákról, amelyek sokban egy magán titkosszolgálatra emlékeztettek, amelynek fő feladata a konkurencia megfigyelése és a kényelmetlen politikusok lejáratása volt (például a Penta nyomába eredő volt belügyminiszteré, Daniel Lipšicé), no és persze a lehallgatások meg egyéb hasonszőrű tevékenységek – írja az Aktuality.sk portál kommentátora, Dag Daniš. Krajniak szerint a Penta állam volt az államban, saját „hírszerzéssel“, befolyással a miniszterekre, a rendőrségre és a bíróságokra. Ezért azonban nem perelte be Haščák Krajniakot, a Gorilla-ügy után, amely felfedte a Penta összeköttetéseit a második Dzurinda-kormánnyal, nem is lett volna nagy értelme…

El kell ismerni, hogy jogi szempontból a per elég egyértelmű, Krajniak aligha nyerheti meg, hiszen nem tudja igazolni Haščák és Lexa állításának ellenkezőjét. A jogi szempontok mellett azonban figyelembe kell venni a politikai és személyes szempontokat is, amelyek jóval bonyolultabbak.

Amikor Krajniak a Penta-sztorit írni kezdte, példanélküli kezdeményezésről volt szó, hiszen teljesen nyíltan, csomagolás nélkül írt a pentás praktikákról. Krajniak akkor azt állította, megfigyelik őt, és dokumentumokat gyűjtenek a lejáratására. Ilyen helyzetben az ember két lehetőség közül választhat: megijed, megtörik és eltűnik a színről, amint azt megüzenték neki, vagy tovább harcol és kockáztat – és mindent, ami veszélyeztethetné, azonnal közzétesz. Megelőzésképpen, írja Daniš.

Persze, Krajniak korántsem volt az egyedüli, aki a Pentát támadta. Ott volt még Daniel Lipšic és Grendel Gábor is, akik még 2011-ben felhívták a figyelmet Kočner kétes ügyleteire a Penta bankjában, a Privátbankban. Az eredmény közismert: Lipšiccel szemben bűntető eljárást indított a rendőrség, aztán Grendellel szemben is, az akkor érinthetetlen Kočner kezdeményezésére pentás partnerei támogatása mellett.

Mindenkit nem lehet leigázni

Persze, Krajniak ellen is indult bűntető eljárás. Meg üzenetet is kapott, hogy dögöljön meg, s mivel akkor (Lipšiccel és Grendellel) ellentétben nem volt képviselő, joggal tarthatott attól, hogy esetében keményebb lesz az elbánás.

2018-tól nemcsak mi tudjuk, hogy pénzügyi csoportok által irányított országban élünk, amelyek megvásárolják a médiát is, olyan oligarchákkal körülvéve, akik megosztozkodtak a kormányon, olyan csalókkal körülvéve, akik kirabolják az államkasszát. No és persze, a szolgáikkal körülvéve a Smerből…

Szerencsére mindezek mellet érvényes az is, hogy olyan országban élünk, ahol sokakat nem tudtak kilóra megvásárolni, megfélemlíteni vagy elhallgattatni. Akik nyíltan bírálják a Pentát, az oligarchákat, Bašternák és Kočner meg Kaliňák barátjuk (ügyfelük) adócsalásait. Vagy a Bonaparte lakótömbben megtelepedett Ficót.

Jogi szempontból a Haščák-típusú emberek győzedelmeskedhetnek a Krajniak-félék felett. Közben újabb médiumokat vehetnek meg, és örülhetnek annak, miként bünteti a rendőrség Lipšict Grendellel együtt. Erkölcsi szempontból azonban nem győzhetnek, írja Daniš.

Mert amint azt Lincoln mondta: Bolondíthatsz néhány embert mindig, és minden embert valameddig, de nem bolondíthatsz mindig mindenkit.

201604151534050.PENTA_2.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.