2019. november 25., 15:15

A pártoknak nem egész egy hetük maradt a listáikra

Az egyes politikai pártoknak, mozgalmaknak és pártkoalícióknak nem egész egy hetük maradt arra, hogy leadják a jövő évi parlamenti választásokra állított jelöltlistájukat. Ezt legkésőbb vasárnap (december 1.) éjfélig tehetik meg. Eddig még senki sem adta le a jelöltlistát.

parlament
Fotó: TASR

A jelöltlistát az egyes politikai formációk elektronikusan vagy postán küldhetik el az Állami Választási Bizottság jegyzőkönyvvezetőjének. A lista legfeljebb 150 nevet tartalmazhat.

A jelöltlistát benyújtó politikai tömörüléseknek 17 ezer euró kauciót kell fizetniük. Ezt az összeget azok a pártok kapják vissza, amelyek a választásokon begyűjtik a voksok legalább 2 százalékát.

Az egyes pártoknak a jelöltlistával együtt le kell adniuk vagy a legfelsőbb pártszerv tagjainak listáját, amelyen legalább ötször annyi névnek kell szerepelnie, mint ahány tagja van a párt végrehajtó szervének, vagy pedig a párttagok listáját, amelynek legalább kétszer annyi nevet kell tartalmaznia, mint ahányan a jelöltlistán szerepelnek.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. A hivatalos kampányidőszak november 5-én kezdődött meg. Az egyes politikai formációk legfeljebb hárommillió eurót költhetnek el a kampányra, ebbe az összegbe bele kell számolni az általános forgalmi adót is. A kiadásokat egy átlátható számlán kell vezetniük. A kampány 48 órával a választások megkezdése előtt ér véget, amikor is kampánycsend lép életbe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.