A parlament ünnepi ülésével kezdődik szombaton Zuzana Čaputová beiktatása

ma7 | TASR 2019. június 12., 15:52

Zuzana Čaputová köztársasági elnök beiktatása jelentős állami esemény, szervezésében több állami intézmény is részt vesz. A program szombaton (június 15.) 11.45-kor eskütétellel kezdődik a parlament ünnepi ülésén, a Szlovák Filharmónia épületében. Az eseményen parlamenti képviselők és Szlovákia EP-képviselői vesznek részt. A meghívottak között vannak az újonnan megválasztott köztársasági elnök családtagjai, közeli ismerősei és munkatársai.

Fotó: TASR

Az elnöki eskütétel után a beiktatási beszéddel folytatódik a program, amelyben Čaputová ismerteti az elképzeléseit. A beiktatást az RTVS, a TA3 és a Markíza televízió élőben közvetíti. Ezután az elnök asszony a Szlovák Nemzeti Színház régi épülete elé megy, ahol a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek katonáit köszönti.

Később családja kíséretében sétál át a Szent Márton-dómba az Úri utcán keresztül, ahol köszönti a rá várakozókat. „Ezután ünnepi szentmise következik a dómban. A misét Stanislav Zvolenský, pozsonyi érsek celebrálja. Beszédet mond Ivan Eľko (Szlovákiai Egyházak Ökomenikus Tanácsa), Igor Rintel (Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége), valamint további szlovákiai egyházak képviselői“ – közölte Hajtová. Čaputová maga döntött az összes Szlovákiában bejegyzett egyház képviselőinek meghívásáról.

A program az elnöki palotában folytatódik, ahol szimbolikusan átveszi hivatalát Andrej Kiska leköszönő elnöktől. Itt 40 olyan idős emberrel fog ebédelni, akik nyugdíjasotthonban élnek. Ezzel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy Szlovákiában elhanyagolják az időseket.

Este megkoszorúzza a Szabadság kapujának emlékművét, csokrot helyez el a vasfüggöny áldozatainak emlékművén és Michal Kováč, Szlovákia első köztársasági elnökének sírján is, Dévényből visszatérve, a pozsonyi András-temetőben. A beiktatási ünnepség fogadással végződik a Szlovák Filharmónia épületében.

Zuzana Čaputovát a közvetlen köztársaságielnök-választás második fordulójában választották államfővé március 30-án, Maroš Šefčovičot győzte le. Čaputovára 1 056 582 választó szavazott, a voksok 58,4 százalékát szerezte meg.

Szlovákiának eddig négy köztársasági elnöke volt, az elsőt, Michal Kováčot a parlament választotta meg. Az első közvetlen elnökválasztást Rudolf Schuster nyerte 1999-ben. Utána két cikluson át Ivan Gašparovič volt az államfő, majd a most távozó Andrej Kiska. Az ő megbízatása akkor telik le, amikor Čaputovát beiktatják hivatalába.

0 HOZZÁSZÓLÁS