2019. június 15., 14:46

A nemzeti kisebbségek nagyobb odafigyelést várnak az új államfőtől

A kormány nemzetiségi megbízottja, Bukovszky László azt várja a most hivatalba lépett államfőtől, hogy nagyobb és tartós odafigyeléssel kezeli majd a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek problémáit.

bukovszky-caputova.jpg
Fotó: TASR

A legmagasabb közjogi méltóság hozzáállásától és erkölcsi támogatásától is függ majd, hogy a kisebbségek otthon érzik-e magukat Szlovákiában – emlékeztetett Bukovszky. Az államfőnek, ahogy más társadalmi kérdésekben, a kisebbségekkel kapcsolatos pozitív vagy negatív tendenciákról is állást kell foglalnia.

A kormánybiztos felhívta a figyelmet, hogy a legszélesebb körű nyelvi jogoknak kellene érvényesülniük, nagyobb odafigyelést igényel a kisebbségi oktatásügy és a nemzetiségi kultúra hatékonyabb támogatása is. Sajnálatosnak nevezte, hogy az elmúlt évtizedekben a kisebbségek nem hallhattak releváns véleményt a köztársasági elnököktől.

Üdvözölte azokat a lépéseket, amelyeket Zuzana Čaputová már eddig megtett és reményének adott hangot, hogy a kisebbségi ügyekben rendszeresen konzultál majd a kormány nemzetiségi megbízottjának hivatalával. Elképzelhetőnek, sőt hasznosnak tartaná, ha a hivatal ülésein az államfő kisebbségi tanácsadói is jelen lennének. Így első kézből tájékozódnának az ott folyó munkáról és azokról a problémákról is, amelyeket a  kisebbségek nehezményeznek – tette hozzá Bukovszky László.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.