A NAKA kihallgatja a Tisztességes Szlovákiáért tüntetéssorozat szervezőit

2018. november 13., 14:55

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezőit az elmúlt napokban többször is kihallgatták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozói. A DenníkN szerint a korrupcióellenes egység nyomozója, Peter Jakubík korrupció és egyéb dolgok miatt hallgatta ki őket.

Juraj Šeliga, Nagy Pázmány Katalin, Táňa Sedláková és Karolína Farská Fotó: TASR
Kihallgatták Juraj Šeligát, Karolína Farskát, Nagy Pazmány Katalint, Táňa Sedlákovát és Veronika Brunckovát. Csütörtökön folytatják a többivel. A nyomozó szerint névtelen bejelentés érkezett, hogy államcsínyt szerveztek, amelyet George Soros finanszírozott.

DenníkN közzétette Šeliga nyilatkozatát, miszerint a nyomozó azt mondta neki, hogy ő a feljelentést a kukába dobta volna, de a NAKA igazgatójának utasítására le kell folytatnia az eljárást. A NAKA igazgatója  az a Peter Hraško, akit közelállónak tartanak Robert Kaliňák ex-miniszterhez és Tibor Gašpar volt rendőrfőnökhöz.

Denisa Saková belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a mai napig nem volt tudomása a vizsgálatokról. Peter Pellegrini kormányfő jelenleg külföldön tartózkodik, és állítólag ő is a sajtóból értesült a nyomozásról.

Jelenleg a vizsgálótiszt a szervezők számlakivonatát szeretné látni, és azok önkéntes bemutatására szólította fel az aktivistákat. A szervezők tiltakoznak és mindezt a rendőrség zaklatásának tekintik. A szervezők mellett kiállt Andrej Kiska államelnök is, aki szintén zaklatásnak, a polgárok megfélemlítésének tekinti a rendőrségi eljárást, amellyel emberek sorsát lehetne tönkretenni. Ez ellen viszont a demokratikus társadalomnak fel kellene lépnie.

A névtelen feljelentéshez hasonlóan nyilatkozott Robert Fico is még október 18-án a cseh Echo.cz-nek. Ahogy olvasható volt  a közösségi oldalán: „ma már tudjuk, hogy a Kuciak gyilkosság utáni tüntetések szervezői azokból az NGO-ból jöttek, amelyeket George Soros tartott fenn. Jól tudjuk, hogy ki kivel találkozott, és mi volt a szerepe. De mindez csak azután lesz a nyilvánosság elé tárva, ha már világos lesz, hogy ki is rendelte meg a gyilkosságot.

Az SaS kijelentette, hogy a felháborító esetet a nemzetbiztonsági bizottság előtt szeretné tárgyalni, mert ez már a szabad véleménynyilvánítás jogát és a gyülekezési jogot sérti. Sulíkot ez az 1989 előtti időszakra emlékezteti.

Bugár Béla nincs felháborodva. Nyilatkozata szerint a NAKA tevékenységébe a politikusnak egy szóval sem szabadna beavatkoznia. Nem tudja mit vizsgál a NAKA, és nincs is szándékában megtudni. Viszont nem ért egyet Fico a Soros-fóbiájával, ezért meg is egyezett vele, hogy a közös megnyilvánulásokkor Fico nem említi Sorost.

A rendőrség visszautasítja azt, hogy a nyomozó azt mondta volna, hogy a feljelentést ő a kukába dobta volna, és elutasítják, hogy bárki is befolyásolni akarta volna a vizsgálódást.

A Főügyészség kijelentette, hogy az esetért a Járási ügyészség felel, és eddig öt feljelentést kaptak a tüntetések szervezői ellen.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS