2019. január 17., 12:26

A megosztottság luxus

Január 15-én illetve 16-án az Ung-vidéken és a Bodrogközben kezdte meg bemutatkozását Menyhárt József, az MKP köztársasági-elnökjelöltje. A vendég és vendéglátó a bemutatkozásnak azt a formáját választotta, hogy az MKP adott járási elnöke, azaz Varga Tibor és Furik Csaba beszélgetett a jelölttel, feltéve azokat a kérdéseket, amelyek valószínűleg leginkább foglalkoztatják az itt élő magyarságot. A beszélgetést követően pedig a közönség soraiból hangozhattak el kérdések. Mind a négy helyszínen élénk érdeklődés mellett zajlott az esemény, valamennyi jó hangulatú fórum volt. A megjelenteket talán leginkább az itt élő magyarság egységének hiánya izgatta.

furik-es-menyhart.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

A kaposkelecsényi, a nagykaposi és a nagytárkányi fórumokat követően az utolsó találkozóra Királyhelmecen, a városháza nagytermében került sor, ahol több mint 100 ember jelent meg. Furik Csaba azzal kezdte a jelölt bemutatását, hogy elmesélte első találkozását Menyhárt Józseffel, akit nyitott, őszinte, barátságos, érzékeny embernek ismert meg, és hiszi, hogy e beszélgetés után a közönség is pozitív véleményt alkot róla.

A közönség
Fotó: Zsebik Ildikó
A közönség

Ezt követően az MKP elnöke röviden bemutatkozott, hangsúlyozva:

a cserkészetből került a közéletbe, alulról jött tehát, ő is egy közülünk.

Pártja már egy éve jelezte, hogy jelöltet kíván állítani a köztársasági-elnökválasztáson, ezzel is bizonyítva:

nem vagyunk másodrendű polgárai az országnak, dolgunk és terveink vannak.

Biztató jel volt anno Bárdos Gyula jelöltsége és elért eredménye is. Nem tartja magát túl fiatalnak az elnöki pozícióra, az előző köztársasági-elnökválasztás is bizonyította: az ismeretlenből jött jelölt is képes újszerű gondolatok megfogalmazására.

A politikai felkészültség is fontos, de legalább ugyanannyit nyom a latba a tettrekészség.

A mai politikai elittel kapcsolatosan kifejtette: mintha egy elefáncsonttoronyból néznék az ország dolgait, nem valós problémákat orvosolnak.

Pillanatnyilag nincs, aki szólna mellettünk, inkább asszisztálnak az ellenünk hozott döntésekben.

Bár nincs parlamenti képviseletünk, az elmúlt két esztendőben önkormányzati szinten megerősödtünk. Azt sem kell szégyellnük, hogy fontosak vagyunk az anyaországnak, hiszen

amíg a kisebbségek kulturális célokra összesen 4 millió eurót kapnak Szlovákiában, addig az anyaország 28 milliót adott, ráadásul a Baross-terv keretén belül 1521 vállalkozót támogatott és 140 óvodát felújított.

Ezek valós eredmények, amelyek kivitelezésében az MKP-nak is komoly szerepe volt.

Zajlik a beszélgetés
Fotó: Zsebik Ildikó
Zajlik a beszélgetés

Arra a kérdésre, hogy köztársasági elnökként mire szeretné felhívni a figyelmet, Menyhárt József azt válaszolta: mindenre, ami összefügg magyarságunk megtartásával. Malina Hedvig története megtanította számára: a hatalom nemcsak egy emberrel, egy közösséggel szemben is megmutatja erejét, ám ha igazunk van, minden esetben ki kell állnunk azért.

De arról is beszélni kell, hogy a déli járásokat elkerülte az iparosítás, ezzel elszegényítve  a régiót! Márpedig fontos, hogy a gazdaságpolitika és a nemzetpolitika kéz a kézben járjon. Most tehát a

régió felzárkóztatása, a gazdasági megerősödés lenne a cél.

Figyelmeztetett: szembe kell néznünk azzal a ténnyel is, hogy 10 évente a népszámlálási adatok azt bizonyítják, mindig több tízezerrel kevesebben vagyunk,

20 év alatt mintegy 100 000-rel csökkent a létszámunk.

Kérdésként felmerült az itt élő magyarság megosztottsága is. Az MKP elnöke határozottan kifejtette:

egy kisebbség esetén a megosztottság luxus. Márpedig kettős polarizációjú, négyes megosztottság várható.

Aki ellene megy az újra összekovácsolódásnak, az nem közösségi, hanem egyéni célt követ! Hiteles, új arcokat kell keresnünk!

 Szóba került a fórumon az is, hogy idén két választás is vár ránk, hiszen az EU-ba is újra képviselőket kell küldenünk.

Fontos az erős jelenlét a szlovák politikai életben, de az MKP Brüsszelben is szeretné  2 képviselőjét látni.

A fórum végén Bertók István virtuóz zongorajátékával nyűgözte le a nézőket.

A zongoránál Bertók István
Fotó: Zsebik Ildikó
A zongoránál Bertók István
 

furik-es-menyhart.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék