A lefoglalt telefon egyértelműen Marian Kočner vállalkozóé

ma7 | TASR 2019. augusztus 19., 18:11

A Speciális Ügyészi Hivatalnak (ÚŠP) több bizonyítéka is van arra, hogy a Peter Tóth által leadott mobil Marian Kočner vállalkozóé. A telefonban talált, Threema alkalmazással küldött, elmentett üzenetek nem az egyedüli bizonyítékok a gyanúsított ellen. Ezt a Kuciak-gyilkosság ügyében folytatott nyomozás állását ismertető sajtótájékoztatón jelentették ki a hivatal ügyészei.

A Kuciak-gyilkosság főszereplői Fotó: TASR

Marek Para, Marian Kočner ügyvédje ismételten kétségbe vonta a Marian Kočner és Alena Zsuzsová közötti üzenetváltás hitelességét, ezen kívül arra is panaszkodott, hogy a bizonyítékot nem a megfelelő módon bocsátották a rendelkezésére. Az ÚŠP egyik ügyésze erre úgy reagált, hogy egy az ügyfele érdekeit szem előtt tartó ügyvéd bármit állíthat.

Hazudhat is, kitalálhat dolgokat, mondhat bármit”

– tette hozzá. Állítása szerint a telefonban található üzeneteket júliusban dekódolták, és ezeknek az üzeneteknek legalábbis egy részét a gyanúsítottak és az ügyvédeik rendelkezésére bocsátották.

A szlovák sajtóiroda kérdésére, vajon a szóban forgó kommunikáció az egyedüli bizonyíték-e Marian Kočner ellen a Kuciak-gyilkosság megrendelése ügyében, az ÚŠP ügyésze azt válaszolta, hogy a vállalkozó ellen hónapokkal az üzenetek dekódolása előtt indult eljárás az ügyben.

Az elmentett kommunikációnak a Štefan Ágh-gal váltott üzenetek is a részét képezik. A Ján Šanta ügyész által kidolgozott vádirat szerint utóbbi segített Marian Kočnernak az ún. televíziós váltók hamisításában, a szóban forgó üzenetek pedig állítólag bizonyítják is ezt. A váltóhamisítási ügyben szeptemberben folytatódik a per.
Peter Tóth a mobiltelefon mellett Marian Kočner egyéb holmiját, valamint egy autót is átadott a rendőröknek, miután őrizetbe vették Alena Zsuzsová gyanúsítottat. Tóth kezdetben titkos tanú volt, jelenleg állítólag külföldön tartózkodik.

A Kuciak-gyilkosság ügyében öt személy ellen indítottak eljárást. A feltételezett megrendelő Marian Kočner volt, a feltételezett közvetítők pedig Alena Zsuzsová és Andruskó Zoltán. Miroslav Marček bevallotta, hogy ő húzta meg a ravaszt. Szabó Tamás segédként volt jelen.
0 HOZZÁSZÓLÁS