2019. július 26., 12:22

A lakosság 70 százaléka engedheti meg magának a külföldi nyaralást

Az Eurostat adatai szerint az EU lakosságának 62 százaléka nyaral külföldön legalább egyszer egy évben. A listavezetők a finnek, 90 százalékuk megy külföldi nyaralásra. A hollandok (86%), a svédek, a csehek és a luxemburgiak is javítják a statisztikát, 81-82%-uk üdül külföldön. A legkevesebbet Románia (27%), Bulgária (35%) és Görögország (39%) lakossága utazik.

nyaralas-kulfoldon-shuttershock.jpg
Fotó: Shutterstock
Lucia Dovalová, a Posta Bank elemzőjének tájékoztatása szerint a szlovákiai lakosság is gyakrabban utazik külföldre az uniós átlagnál, 70%-a nyaral legalább egyszer egy évben külföldön, negyedük a 35-44 év közti korosztályba tartozik, és ez egyébként az egész EU-ra jellemző. A 65 évnél idősebbek közül a legtöbbet a svéd, a francia, a finn, a német és a dán nyugdíjasok utaznak.

A legtöbb külföldi utat szintén a finnek és a svédek engedhetik meg maguknak, egy évben nyolcszor is elutaznak hosszabb-rövidebb időre külföldre. A finneknél általában 3-4 úgynevezett vendégéjszakáról beszélhetünk egy-egy út alkalmával, a svédek átlagban kettővel többet töltenek külföldön. A harmadik helyezettek a dánok, átlagban hét külföldi úttal és 4 vendégéjszakával.

A magyarok 62 százaléka tervezi, hogy valahol nyaralni fog. 26 százalékuk csakis külföldön kíván nyaralni, 32 százalékuk pedig csakis belföldön tervezi a nyaralást.

A legtöbbet a svédek költenek utazásra, egy útra átlagban 780 eurót, majd a luxemburgiak következnek (762 euró), utánuk pedig az osztrákok, a máltaiak és a dánok (több mint 600 euró). Az uniós átlag 382 euró.

A szlovákiai turisták egy útért átlagban 247 eurót fizettek, a V4-es tagállamok állampolgárai közül a legtöbbet.

Érdekesség, hogy az egész EU-ban a csehek és a románok nyaralnak a legszerényebben, hozzávetőleg 135 eurót adnak ki egy utazásért.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.