2019. október 14., 12:19

A kulturális minisztérium 2020-ban 291 millióból gazdálkodhatna

A költségvetési javaslat értelmében az SZK Kulturális Minisztériuma 2020-ban 291 millió euróból gazdálkodhatna. A tárca az idei költségvetésben szereplő összegnél 35,9 millió euróval többet kapna, ami 14,1%-os növekedést jelentene.

kultura-finansz.jpg
Fotó: ma7

A javaslat szerint pluszkiadásokkal fog járni például a jeruzsálemi szlovák információs és kulturális központ működésének finanszírozása, az RTVS bevételkiesésének pótlása a koncessziós díj fizetése alól való felmentésekkel összefüggésben, illetve az egyházak támogatása.

A teljes költségvetésből 70,2 millió eurót fordítanának a közintézmények támogatására. A 2019-es költségvetéshez képest az 8 millió eurós növekedést jelentene. A teljes összegből 34 millió eurót kapna a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS), 2,2 millió eurót a Szlovák Köztársaság Hírügynöksége (TASR), 20 millió eurót a Művészeti Alap (FPU), 8 millió eurót a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) és 6 millió eurót az Audiovizuális Alap (AvF).

A költségvetési javaslat értelmében 2020-ban 51,6 millió euró illetné meg az egyházakat és a vallási közösségeket. Ez az idei évhez képest 9,12 millió euróval magasabb összeget jelentene. A tervezett emelés oka többek között a papokat és lelkészeket érintő bérvalorizáció.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.