magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. április 18., 17:55

A Kuciak-gyilkosság ráirányította a figyelmet az újságírók biztonságára

Ján Kuciak oknyomozó újságíró tavaly februári meggyilkolása példa nélküli politikai földrengést váltott ki Szlovákiában, és ráirányította a figyelmet az újságírók személyes biztonságára – olvasható a Riporterek Határok Nélkül (RSF)nemzetközi szervezet honlapján. Az RSF csütörtökön hozta nyilvánosságra a friss sajtószabadság-világranglistát.

macsedkuciak6.jpg
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Szlovákia egy év alatt a 35. helyre esett vissza – tavaly még a 27. helyen állt. 2017-ben még 17., 2016-ban pedig 12. volt. A nemzetközi értékelés Szlovákiával foglalkozó részének címe: Egy évvel Kuciak halála után megfélemlítik az újságírókat Szlovákiában.

Az RSF beszámol róla, hogy Kuciak utolsó leleplező cikkében arról írt, hogyan használta fel a kalábriai maffia a szlovák kormánnyal való összeköttetéseit az európai uniós támogatásokkal való visszaélésekhez. A gyilkosságot követő tömegtüntetések végül lemondásra kényszerítették Robert Fico kormányfőt és több miniszterét.

Tavaly szeptemberben a rendőrség négy személyt vett őrizetbe a gyilkosság elkövetésével összefüggésben, 2018 márciusában pedig meggyanúsította Marián Kočner vállalkozót a gyilkosság megrendelésével, írja az RSF.

A szervezet hozzáteszi, bár Robert Fico már nem kormányfő, a legerősebb kormányzó párt, a Smer-SD elnökeként gyakran támadja a sajtót. A jelentés felidézi, hogy Fico „mocskos, szlovákellenes prostituáltaknak” nevezte az újságírókat, és azzal vádolta őket, hogy a 2016-os soros uniós szlovák elnökség idején ártani akartak az országnak.

Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása ismét ráirányította a figyelmet két szlovákiai újságíró rejtélyes, 2008-as, illetve 2015-ös eltűnésére, és felveti a kérdést, mennyire vannak biztonságban a médiában dolgozók és információs forrásaik, emlékeztet az RSF.

Az újságírószervezet rámutat, a szlovákiai média nagy részét korábban tekintélyes külföldi kiadók vagy nemzetközi médiatársaságok birtokolták, de egy része az utóbbi években helyi oligarchák ellenőrzése alá kerül, akik eddig nem vállalkoztak a média területén.

A Riporterek Határok Nélkül jelentése szerint veszélyben van a közszolgálati Szlovák Rádió és Televíziói (RTVS)függetlensége is. 2018 óta körülbelül 30 újságíró távozott az RTVS-től, mivel nézeteltéréseik támadtak a 2017-ben kinevezett új vezetés tagjaival, akik a kormányzó SNS-szel állnak összeköttetésben. A Smer-SD és az SNS a nemzetközi szervezet szerint folyamatosan korlátozni próbálja a médiát, és igyekszik újra bevezetni a politikusok sajtóválaszhoz való jogát, amit 2011-ben töröltek el.

A szlovák büntetőtörvénykönyv szerint becsületsértésért nyolc hónap szabadságvesztés szabható ki, amit a politikusok az újságírók megfélemlítésére használnak fel, állapítja meg a jelentés.

A politikusok sajtóválaszhoz való jogát 2008. június 1-jén vezette be Robert Fico kormánya. 2011-ben Iveta Radičová(SDKÚ-DS) kormánya módosította a törvényt, és csak a fizikai személyek sajtóválaszhoz való jogát hagyta meg. A Smer-SD képviselői a sajtótörvény módosításával most a korábbi állapotot akarják visszaállítani.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.