A koraszülötteknek szükségük van a hitre és a reményre

Horváth Szomolai Andrea 2018. november 17., 11:29

A koraszülöttek világnapjának alkalmából azokra a legapróbb hősökre gondolunk, akik időnap előtt jöttek a világra és hosszú küzdelmet folytatnak azért, ami másoknak alapvető ösztön: a lélegzetért, az életért magáért. Ezen a napon, sötétedés után a világ számos épülete borul lila fénybe, hiszen a lila, a remény, a hit színe jelképe a koraszülötteknek is.

Fotó: pinterest

A koraszülöttek világnapját november 17-én tartják, minekutána közel egy évtizeddel ezelőtt különböző, szülőket összefogó világszervezetek deklarálták, hogy felhívják a figyelmet az idő előtt született csecsemőket fenyegető veszélyekre és arra, hogy mennyire fontos a koraszülöttek egészségügyi ellátása.

Az ENSZ egészségügyi szervezetének kimutatásai szerint a világon minden tizedik baba születik koraszülöttként. Magyarországon és Szlovákiában is átlagban mintegy 8000 baba születik a 37. terhességi hét előtt.

Az 1500 gramm alatti születési súllyal világra jövő babákra rendkívül hosszú kórházi ápolás vár, és különleges bánásmódra van szükségük. Szlovákiában az érsekújvári kórház koraszülött osztálya számít a legkiválóbbnak, amikor a felvidéki koraszülők beszámolnak az őket ért traumatikus helyzetekről, mindig hozzáteszik, nagy segítséget jelentette a nehéz időkben az itteni orvosok és ápolók professzionális hozzáállása, útmutatása és az intézmény korszerű felszereltsége.

A napokban egyre többször hallhattuk, olvashattuk ismerőseink szívszaggató megjegyzéseit, bejegyzéseit arról, hogy bizony ők is átélték a poklok poklát, amikor váratlanul belecsöppentek a koraszülés traumatikus élményébe és hosszú hónapokon keresztül érezték a tehetetlenséget, a bizonytalanságot, miközben csak ülhettek az inkubátorok mellett és számolhatták az életmentő másodperceket parányi gyermekeik minden egyes lélegzetét figyelve.

A megtört szülők megszokott életritmusa a koraszüléssel egy csapásra véget ér, az idő előtt született babákra hosszú harc, rengeteg vizsgálati kontroll és hosszú fejlesztő terápiák várnak. A „koramamik” elmondása alapján, bár Szlovákiában jól fejlettek a koraszülött osztályok, a terápiás kezelések még mindig gyerekcipőben járnak, így nagyon sokan Magyarországra hordják mozgásterápiára koraszülött gyermeküket.

A koraszülöttek világnapjához számos jelkép köthető. November 17-én világszerte öltöznek az emberek lila színbe, hogy ennek a színnek a reményt és hitet kifejező szimbolikájával mutassák ki a koraszülöttek és szüleik iránti támogató érzéseiket. A világ számos épülete – például a sidney-i Operaház - is lila fénybe borul november 17-ének estéjén. Idén a budapesti Lánchíd is lilába öltözik majd.

A kezdeményezéshez a Ringató mozgalom is társult. Magyarországon és a határokon túl is tartanak „lila Ringató” foglalkozást. Deák Erika, a mátyusföldi Felsőszeliben zajló Ringató foglalkozások háziasszonya elmondta portálunknak, ebből az alkalomból előre kéri a szülőket, öltsenek fel lila ruhadarabot és úgy jöjjenek el a foglalkozásra gyermekükkel. Erika elárulta, a koraszülöttek tiszteletére általában a Cifra palota és a Kicsi vagyok én című népdalokat szokás énekelni. Deák Erika, aki óvónőként dolgozik maga is jól érti november 17-ének üzenetét, mivel 23 évvel ezelőtt ő maga is egy koraszülött kisfiúnak adott életet.

Akkoriban még nem voltunk ennyire tájékozottak a koraszüléssel kapcsolatban, nem cikkezett róla a sajtó, akit nem érintett, nem foglalkozott a témával. Én is csak átlapoztam egy, a várandóságról szóló könyvet, a koraszülésről írtakat pedig ki is hagytam, úgy gondoltam ez engem úgyse érint.”

– mesél Erika a két évtizeddel ezelőtti helyzetről, de ő is hozzáteszi, az érsekújvári kórházban a legteljesebb ellátást kapták már akkor is. Az édesanya elmondása szerint a koraszülött Zoltánt rengeteget tornáztatták és műteni is kellett, mivel az inkubátorban való hosszas lét károsíthatta volna a látását.

„Ültem mellette és ösztönszerűen énekeltem neki, akkor még szó sem volt Ringatóról, népdalközpontú fejlesztésről, csak túlélni akartuk a napokat. Mikor már a karomban tarthattam Zoltánt, akkor is állandóan énekeltem neki, lehet ezért is lett belőle hobbiénekes” – teszi hozzá mosolyogva az édesanya - „A lila szín reményt és hitet szimbolizál, és senki másnak nincs akkora szüksége a hitre és a reményre, mint a koraszülötteknek és az őket körülölelő családoknak.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS