A koalícióban minden párt tetszés szerint szavazhat

ma7 | TASR 2019. szeptember 11., 12:05

Andrej Danko (SNS) házelnök szerint a kormánykoalíciót alkotó pártok képviselői belátásuk szerint szavazhatnak a legújabb alkotmánybíró-jelöltekről.

Andrej Danko házelnök Fotó: TASR

Mint keddi sajtóértekezletén megjegyezte, úgy látja, hogy nemcsak a Szlovák Nemzeti Párt, hanem a Smer-SD és a Most-Híd is ezt vallja. Megvárják, hogy milyen szavazási módot fogadnak el és aszerint fognak választani a jelöltek közül. Arra a kérdésre, hogy van-e politikai akarat a hiányzó alkotmánybíró-jelöltek kiválasztására, röviden így válaszolt: mindig van szándék erre.

Az ellenzék kezdettől fogva a nyilvános szavazást követeli, és erre az SNS és a Most-Híd is hajlandóságot mutat, de korábban a kormánykoalíció a titkos szavazást vitte keresztül.

Erik Tomáš, a Smer-SD parlamenti képviselője nemrégen azt nyilatkozta, hogy pártja is támogatná a nyilvános szavazást, amennyiben meglenne az ehhez szükséges többség. Eddig a Smer-SD ragaszkodott a titkos szavazáshoz.

Szeptemberben a parlament ötödször fut majd neki az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztásának. 16-an várnak a megmérettetésre, közülük négyet kellene a képviselőknek kiválasztaniuk.
0 HOZZÁSZÓLÁS