2019. június 25., 19:28

A képviselők csak Pfundtner Editet választották meg

Az SZK Nemzeti Tanácsa a keddi, ismételt titkos jelöltválasztáson megint csak egy alkotmánybíró-jelöltet választott meg, Pfundtner Editet, aki a MOST-Híd jelöltjeként az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Pfundtner Edit
Fotó: TASR

Mivel ezúttal sem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, újabb jelöltválasztásra kerül sor, várhatóan szeptemberben.

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót.

A képviselőknek eddig még nem sikerült megválasztaniuk a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizennégyet. Az előző államfő, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

Az államfő csak teljes létszám esetén nevez ki új alkotmánybírókat

Zuzana Čaputová köztársasági elnök csak akkor fog újabb alkotmánybírókat kinevezni, ha teljes lesz a jelöltek létszáma, ahogy azt már korábban kilátásba helyezte. Így reagált a keddi jelöltválasztásra, amelyen a parlamenti képviselők ismét csak egy jelöltet választottak meg. Közleményében üdvözölte Andrej Danko (SNS) házelnök nyilatkozatát, aki még a keddi választás előtt kijelentette: ez az utolsó eset, hogy az SNS titkos szavazáson választ alkotmánybíró-jelölteket.

„Az elmúlt napok pozitív előjelei ellenére ma sem sikerült megválasztani a parlamentben a kellő számú, hiányzó jelöltet, ahogy azt az alkotmány előírja. Az alkotmánnyal összhangban fogok eljárni, ahogy már korábban említettem” – áll az elnök asszony közleményében, melyet a kommunikációs tanácsadója, Martin Burgr küldött a TASR hírügynökségnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.