A Himnuszunkért, a szabadságunkért tüntetnek ma délután a parlament előtt

2019. május 5., 11:10
ma7

A Himnuszunk a szabadságunk csoport ma 14 órára tüntetést szervez a szlovák parlament elé. Több száz tiltakozó gyülekezik a parlament és a vár között.A szlovák törvényhozás május 9-én tárgyalja újra az állami jelképekről szóló törvényt.  „A himnusztörvénnyel betelt a pohár, az elmúlt időszak nyelvi korlátozásai, szimbólumaink korlátozása, és most a himnusz betiltása, feltette az i-re a pontot”- indokolták a szervezők a tiltakozás szükségességét.

Bíznak benne, hogy a rossz idő ellenére sokan megjelennek a parlament előtt. "Olyan erőt szeretnék demonstrálni, ami már régen volt Pozsonyban. A fővárosban fogadták el ezt a törvényt, ezért kell ott a helyszínen megmutatni az erőnket” – mondta Samu István, az egyik szervező.

A tüntetés délután kettőkor a Nélküled című dallal veszi kezdetét.  
Ezután következik a szervezők beszéde,
A Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt Csiba Júlia énekeli.
Rastislav Galia egy szlovák civil aktivista beszéde után
Korpás Éva elénekli a Csitári hegyek alatt című népdalt.
A Csemadok képviseletében Neszméri Tünde mond majd beszédet.
Őt követi a Felszállott a páva Écsi Gyöngyi előadásában, majd
Harangozó Gyula, Kossuth-díjas táncművész, a Halhatatlanok Társulásának tagja tartja meg szónoklatát.
Végül a Himnuszt énekelik Kovács Koppány felvezetésében.
A Himnusz után, amennyiben jó idő lesz, a Grassalkovich palotához vonulnak

A rendezvényen kapható lesz egy póló, amelyen a Himnusz egy részlete olvasható, ez az interneten is megrendelhető, 12 euróért, a Lucabót felajánlásában. A bevétel a felvidéki magyar iskolák javára lesz felhasználva, úgy, hogy a himnusz részlete lesz kinyomtatva és bekeretezve, s ez lesz eljuttatva minden magyar iskolába.

A megmozdulást segíti és támogatja a Csemadok és a Magyar Közösség Pártja is. A szervezők kérik, hogy aki tud, vigyen magával egy zászlót is.

Portálunk kérdésére válaszolva Halász Béla elmondta: az autókkal érkezők parkolni a vár alatt lévő utcában és az ott üzemelő mélygarázsban tudnak majd. Sokan jönnek vonattal is, őket is segítik a szervezők, hogy könnyebben eljussanak majd a parlament elé.

Fotó: Wikipedia

Fotó: Samu István FB

Kövesse facebook oldalunkat is!