2019. február 15., 14:42

A Gorilla ügyészének gyanús pénzmozgásait vizsgálják

Dušan Kováčik, speciális ügyész 2017-ben 204 ezer euró készpénzt helyezett el a bankszámlájára. Az ügyész a pénzből Bazinban vásárolt lakást a fiának. Akkor a bank a gyanús műveletet jelentette a rendőrségnek, az viszont nem vizsgálta az esetet. Milan Lučanský, rendőrfőkapitány elrendelte az eset újravizsgálását.

kovacik-spec-ugyesz.jpg
Fotó: DennikN

A bank a rendőrség pénzügyi osztályára azért jelentette a műveletet, mert a törvény szerint Kováčik „exponált személynek” minősül, így különleges figyelemmel kell eljárni az esetében. Már csak azért is, mert a funkciójából kifolyólag, neki kellene leginkább küzdenie a korrupció és a pénzmosás ellen.

Ahogy a DenníkN megjegyzi, Ladislav Bašternáknak voltak olyan adó-visszaigénylései, amelyek alapjául szolgáló 12 millió eurós számlát készpénzben fizette ki.

Ahogy Robert Kaliňák (Smer) ezt akkoriban úgy magyarázta, hogy 2012 még a készpénzes világ ideje volt.

Ez akkor sem volt igaz, hiszen 2013-tól 15 ezer euró feletti készpénz-műveleteket a törvény tiltja.
Kováčik a banknak úgy indokolta, hogy házat vesz a fiának. Tehát készpénzt tett a számlára, majd onnan utalta át az eladónak. A ház 270 ezerbe került, a maradékot a fia fizette.

Kováčik 2012-től minden évben vagyonbevallást adott le, de ekkora készpénzállományt sosem tüntetett fel.

A banknak is azt mondta, hogy a testvérétől van a készpénz.

Ezeket az információkat a bank átadta a rendőrségnek, de ezt a rendőrség nem vizsgálta.

Kováčik testvére érdekelt a TI&MA vállalatban, viszont ennek a vállalatnak sosem volt olyan eredménye, hogy a pénz tőle jöhetett volna, sőt a testvére ingatlanja jelentősen megterhelt jelzáloggal. Jelzáloggal terhelt Kováčik trencséni háza is. Az utolsó vagyonbevallása szerint 60 ezer eurónyi megtakarított pénze és 30 ezer eurónyi értékpapírja van,

ami meg is felel a speciális ügyész tisztán ötezer eurós fizetéséhez.

Kováčik a 2017-es vagyonbevallásában, anélkül, hogy részletezte volna, feltüntetett egy kölcsönt is.
A rendőrségnek a bank bejelentése után rögtön vizsgálnia kellett volna, honnan ered a pénz. Normális esetben az ilyen vizsgálatokat az a Speciális Ügyészség felügyeli, amelyben Kováčik az egyik vezető.

A DenníkN-nek Kováčik csak annyit mondott, hogy

a testvére nem közszereplő, ezért nem fogja magyarázni a pénz eredetét sem.

Arra sem válaszolt, hogy miért végezte ezeket a pénzügyi műveleteket, és miért nem a számlán küldte a testvére át a pénzt.

A Speciális ügyészség szóvivőjétől a lap megtudta, hogy Dušan Kováčik speciális ügyész 2017-ben kölcsönt kapott hozzátartozójától, és minden szükséges adatot feltüntetett a vagyonbevallásában. Ezekről szintén informálta a Nemzetbiztonsági Hivatalt, ahol kérte, az irat kapja meg a szigorúan titkos fokozatot, aminek a hivatal eleget is tett 2018-ban. A szóvivő szerint az újságíró következtetései nem igazak.

Kováčikot mind az újságírók, mind a politikusok bírálják, hogy hanyagolja a munkáját és védi a hatalmasságokat.

Ő hagyta jóvá, hogy a rendőrség utasítsa el Ladislav Bašternák ÁFA visszatérítéseinek a kivizsgálását.

Ezt csupán 2016-ban kezdték el vizsgálni a sajtó nyomására. Ladislav Bašternákot jelenleg első fokon elítélték öt évre, az ő házában él Robert Fico.

A DenníkN még 2017 februárjában arról cikkezett, hogy

abból a 61 ügyből, amit Kováčik felügyelt, egyből sem született vádemelés.

Kováčik Jaromír Čižnár főügyész javaslatára ezután csak egy ügyet hagyott meg magának –

a Gorilla botrányt, aminek a kivizsgálását évek óta inkább csak hátráltatja.

Legutóbb azt nehezményezte a speciális ügyész, hogy nem kapta meg a Marian Kočner széfjében talált eredeti USB kulcsot a gorilla hangfelvételekkel.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.