2019. október 16., 10:26

A Gorilla-ügy 39 órás felvételét kapta meg néhány szerkesztőség

Több szlovákiai médium szerkesztősége kedd este egy olyan 39 órás hanganyagot tartalmazó mp3 fájlt kapott, ami "Gorila" elnevezéssel láttak el.

201610211518080.00000000001a_protest-gorila-iii.jpg

A Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa, Jaroslav Haščák, aki az egyik állítólagos szereplő a felvételen, közölte, hogy feljelentést tesz.

Minden hasonló hanganyag, függetlenül attól, honnan származik, törvénytelenül készült, ezért tilos nyilvánosságra hozni és felhasználni. Bűncselekményt követett el, aki hozzáférhetővé tette a szerkesztőségek számára, ezért feljelentést teszünk”

- áll a Penta állásfoglalásában. A csoport szerint a napokban felbukkant hangfelvételeket manipulálták, ezért nem tekinti azokat hitelesnek. A Penta elejétől fogva kétségbe vonta a felvétel valódiságát, ezért nem nyilatkozik azzal kapcsolatban, csak a hivatalos nyomozással összefüggésben ad ki állásfoglalást.

A felvétel állítólag egy Vazov utcai lakásban készült Pozsonyban. A Gorilla-aktát ismeretlen személy hozta nyilvánosságra 2011 decemberében, tartalma miatt számos bírálat érte a pénzügyi csoport vezetőit és tüntetések kezdődtek. A nyomozóhatóságok korábban arról tájékoztattak, hogy a terjedelmes anyag ellenére az összegyűjtött bizonyítékok alapján egyelőre nem lehet konkrét személyt meggyanúsítani.

A Gorilla-hangfelvételen állítólag Haščák hallható, amint politikusokkal a 2005-ös és 2006-os állami üzletek provízióiról beszél.

A nyilvánosságra került részekben szerepel Jirko Malchárek akkori gazdasági miniszter, Anna Bubeníková, a Nemzeti Vagyonalap (FNM) vezetője és Robert Fico volt kormányfő is.

„Nem volt egyetlen pénzügyi tranzakció sem, mely során a Penta akárcsak egyetlen koronát kivett volna az adófizetők zsebéből. A nyomozócsoportnak volt és ma is van elegendő kapacitása, hogy a Gorilla-aktában emlegetett valamennyi tranzakciót megvizsgálja” - olvasható a Penta állásfoglalásában.

A Gorilla-hangfelvételt 2018 decemberében találta meg a rendőrség Marian K. üzletember házában, Lukáš Kyselica, a Gorilla-nyomozócsoport nemrég távozó vezetője többször is azt nyilatkozta, valódi és hiteles a hanganyag.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.