2019. augusztus 9., 19:15

A főügyész semmissé nyilvánította az ÚŠP Marian K.-t érintő határozatát

Jaromír Čižnár főügyész semmissé nyilvánította a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészének határozatát, aki korábban elvetette Marian K. vállalkozó panaszát. Utóbbi a Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása ügyében indított büntetőeljárás ellen tiltakozott. A TASR hírügynökséget a vállalkozó ügyvédje, Marek Para tájékoztatta.

Kuciak-gyilkosság, sajtótájékoztató, Jaromír Čižnár
Fotó: TASR

Marian K. ügyvédje május 2-án folyamodott rendkívüli jogorvoslatért a Főügyészséghez. Ezzel a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) döntését támadta meg, amely elutasította Marian K. és ügyvédje panaszbeadványát Ján Kuciak újságíró és jegyese gyilkossági ügyével összefüggésben. Čižnár július 29-én döntött a beadványról. Az ÚŠP-nek augusztus 7-én, Parának pénteken kézbesítették a Főügyészség határozatát.

Az ügyvéd a TASR hírügynökségnek kijelentette: a Kuciak-gyilkosság ügyében nyomozó csapat tagjai nyilvánvalóan megsértették Marian K. jogait, amikor lehetetlenné tették számára, hogy megindokolhassa a kettős gyilkosság ügyében benyújtott panaszt. Parától állítólag megtagadták, hogy belenézhessen az ügyiratba, így pedig nem volt lehetősége hatékonyan megindokolni a büntetőeljárás ellen emelt panaszbeadványt.

Marian K. vállalkozót nemrég azzal gyanúsították meg a hatóságok, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolását, akivel együtt meghalt a jegyese is. A bűncselekmény indítéka az áldozat újságírói munkája lehetett. Az eljárás indítása ellen Para panaszt nyújtott be a Speciális Ügyészi Hivatalnak, melyet azonban elutasítottak. Március végén Marian K. és a Kuciak-gyilkosság másik gyanúsítottja, Tomáš Sz. ellen illegális fegyvertartás és fegyverkereskedelem ügyében is eljárás indult.

Július végén kezdődött meg a Bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS) a főtárgyalás a televíziós váltók ügyében, mely ügyben Marian K. mellett a Markíza TV volt igazgatója, Pavol R. ellen is vádat emeltek. A következő tárgyalás időpontját szeptemberre tűzték ki.

Marian K. jelenleg szigorított őrizetben van az ún. televíziós váltók ügyével összefüggésben. Eddig Pozsonyban), Lipótváron (Leopoldov), Besztercebányán, majd ismét Lipótváron tartották fogva őt. Tavaly nyár óta kétszer kérelmezte a szabadlábra helyezését, amelyet mindkét esetben elutasított az elsőfokú bíróság és a fellebbviteli bíróság is. Június végén visszavonta a szabadlábra helyezésére vonatkozó harmadik kérvényt.

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség foglalkozik az újságírók üldözésének és megfigyelésének ügyével is. Az újságírók lehallgatásában a gyanú szerint Peter Tóth egykori titkosrendőr és újságíró volt Marian K. segítségére. Az ügyben egyelőre senki ellen nem indult eljárás.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.