2019. április 2., 20:40

A főügyész elfogadta Šufliarsky lemondását

Jaromír Čižnár főügyész elfogadta Peter Šufliarsky, a főügyész első helyettesének lemondását.

Kuciak-gyilkosság, sajtótájékoztató, Jaromír Čižnár
Fotó: TASR

„Peter Šufliarsky április 1-jén felmentését kérte a vezető ügyész – a főügyész első helyettesének hivatala alól. Jaromír Čižnár főügyész ma eleget tett ennek a kérelemnek. A főügyész döntése értelmében Šufliarskyt a szakmai tapasztalatainak megfelelően a főügyészség alkotmányjogi osztályához helyezik át. A főügyész már kiválogatott néhány jelöltet a helyére, akiket a következő napokban szándékozik meghallgatni” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Andrea Predajňová, a főügyészség szóvivője.

Čižnár a március 29-én tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy első helyettese április 1-jével távozik. Hozzátette: a főügyészhelyettes Marian K.-val folytatott kommunikációjával kapcsolatban az etikai bizottság fog állást foglalni. Ez a bizottság dönti el, hogy csupán az etikai kódex megsértéséről van-e szó, vagy fegyelmi vétségről. Čižnár ezt követően dönt a további lépésekről.

A főügyész elmondta: Šufliarskyval sikerült megegyezni abban, hogy a kialakult helyzetben a legjobb megoldás az lesz, ha önként lemond a funkciójáról.

Čižnár hangsúlyozta, hogy Šufliarsky nem kommunikált konkrét bűnügyekről Marian K.-val. Kizárta azt is, hogy ennek a kommunikációnak köze lenne Ján Kuciak újságíró meggyilkolásához. A beszélgetés ugyanakkor a főügyész szerint nem volt „annyira idegenszerű”, kapcsolatuk inkább barátinak tűnik.

Čižnár köszönetet mondott a helyettesének az elvégzett munkáért. Hangsúlyozta, hogy Šufliarsky nem Igor Matovič nyomására távozik a hivatalából.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.