2019. június 21., 12:42

A CSU kiáll Weber mellett, a német sajtó szerint csekély esélye van az EB-elnöki tisztségre

Továbbra is kiáll Manfred Weber európai bizottsági elnökké jelölése mellett a bajor politikus pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU), a péntek hajnalban véget ért európai uniós csúcstalálkozóról a német sajtóban megjelent első értékelések szerint viszont már nemigen van esélye a tisztség megszerzésére.

Manfred Weber
Fotó: TASR
Az Európai Unió tagállami vezetőinek megállapodás nélkül véget ért brüsszeli csúcstalálkozója "csalódást keltő"

- írta Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke a Twitteren, hozzátéve, hogy "Manfred Weber az Európai Bizottság demokratikusan legitimált elnöke", hiszen "ő és az Európai Néppárt (EPP) szerezte a legtöbb szavazatot".

Egyértelműen kiállunk Manfred Weber mellett, a szocialistáknak és a liberálisoknak véget kell vetniük a blokádnak, különben saját magát gyengíti a demokratikus Európa

 - írta Markus Söder, utalva arra, hogy csütörtökön, az EU-csúcs előtt az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata és liberális frakciója is jelezte, hogy nem szavaznák meg a néppárti Webert bizottsági elnöknek, ha őt jelölné a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács (ET).

Botrány, amit Weber úrral művelnek, nem ezt érdemli, és én védeni fogom a végsőkig

 - értékelte a fejleményt Joseph Daul, az EPP elnöke a Die Welt című lap beszámolója szerint, amelynek alapján a csütörtök nem Weber napja volt, ügye nem áll jól, de még nem veszett el.

A Die Welt rámutatott, hogy nemcsak az EP-ben, hanem az Európai Tanácsban is "blokkolják" egymást az EPP EP-választási csúcsjelöltje mellett kardoskodó és a Weber vezette bizottság gondolatát elutasító erők. Erről Emmanuel Macron francia elnök "gondoskodott", Angela Merkel német kancellár így elveszítette a francia államfővel folytatott hatalmi küzdelem első fordulóját.

A Merkel-Marcon mérkőzés állása 0:1

- írta a Die Welt, megjegyezve, hogy "mérgezett a légkör" a német és a francia vezető viszonyában, és Berlinben "bizarr provokációként" élték meg Macron javaslatát, miszerint Weber helyett inkább Merkelt kellene megválasztani bizottsági elnöknek, amely javaslatot a francia államfő annak tudatában tette, hogy a német kormányfő rövidesen vissza akar vonulni a politikából.

Azonban a "brüsszeli bazárban" még nem ért véget az egyezkedés, a Merkel-Macron összecsapás "fináléja" június 30-án lesz, amikor dönteni kellene mind az öt megüresedő uniós vezetői tisztség (bizottsági elnök, ET-elnök, EP-elnök, kül- és biztonságpolitikai főképviselő, az Európai Központi Bank elnöke) betöltéséről.

Egy másik vezető lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint viszont már szinte semmi esélye sincsen Webernek.

Pillanatnyilag valójában csak az szól Weber mellett, hogy a neve hivatalosan még nem került le a napirendről

- írta a FAZ, megjegyezve: árulkodó, hogy Merkel már nem is beszélt róla az EU-csúcs után tartott tájékoztatóján, és azt hangsúlyozta, hogy az ET nem akar "válságot" a tanács és a parlament közötti viszonyban.

Az EP szociáldemokratáinak és liberálisainak "teljes fordulatot" kellene végrehajtaniuk, hogy Weber végül mégis megszerezze a bizottsági elnöki tisztséget, ami az utóbbi napok után nemigen elképzelhető - emelte ki a FAZ.

Hasonlóan értékelte a történteket az ARD országos köztelevízió is, amely Fogyatkoznak Weber esélyei címmel közölt összefoglalót az "EU-s tisztségpóker" állásáról, a Focus Online hírportál pedig

 Merkelnek nincsenek jó lapjai - hiányoznak az ászok címmel közölt kommentárt,

amelyben a szerző, Gabor Steingart kiemelte: a kártyaasztalnál mindenki tudja, hogy "Angela Merkel a legtöbbször blöfföl", és még sohasem tudott vezető uniós tisztségbe juttatni német jelöltet.

FT: Weber szorult helyzetben van, de formálisan még nem engedték el a kezét

Manfred Weber európai néppárti listavezető szorult helyzetben van ugyan, de még nem "végezték ki" a jelöltségét, legalább egy újabb európai uniós csúcstalálkozó kell ahhoz, hogy pártja hivatalosan is elengedje a kezét - írta pénteken a Financial Times (FT) című brit napilap.

Az üzleti-politikai újság arról számolt be névtelenséget kérő diplomáciai forrásokra hivatkozva, hogy a tönk szélére jutott a teljes csúcsjelölti rendszer, Weber bukása pedig magával rántaná két riválisát, a szociáldemokrata listavezetőt, Frans Timmermanst, illetve a liberális-centrista jelöltet, Margrethe Vestagert is.

Szakértők azt remélik, hogy a jövő vasárnapi rendkívül EU-csúcson sikerül megállapodásra jutni a tisztújításról, miután több tagországi vezetőnek, például Angela Merkel német kancellárnak és Emmanuel Macron francia elnöknek lesz alkalma szűkkörűen egyeztetni a G20-as országcsoport június 28-29-i japán csúcsértekezletén, mások szerint viszont ennél is tovább húzódhat a folyamat.

Merkel néhány héttel ezelőtt meglepte kollégáit azzal, hogy milyen határozottan kiállt Weber mellett, mostanra azonban megnyitotta a kaput az alternatív jelöltek előtt. Említésre méltó az is, hogy sajtótájékoztatóin a kancellár sem a csütörtöki EU-csúcs előtt, sem utána nem említette név szerint egyszer sem a bajor politikust - mutattak rá a FT reggeli brüsszeli hírlevelében.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.