A „merész” Matovič a keresztény választókra pályázik

Dunajszky Éva 2019. június 11., 16:38

Igor Matovič olyan politikai kamikaze-repülő, aki közvetlenül az ütközés előtt mindig képes megváltoztatni a repülőgépe irányát. Tehetsége van ehhez, mint ahogyan ahhoz is, hogy összefogja az ügyes embereket. Kár, hogy csak rövid időre. Tehetsége van viszont a sértegetéshez, s feszültségszításhoz és a megosztáshoz is, írja az Aktuality.sk portál.

Fotó: Dunajszky Éva

Végül is jól át van gondolva ez az egész. Mozgalma stabil részét ő (meg néhány őt körülvevő ember) képezi, aztán ott vannak a másokra hatni képes emberei, az influenszerek, akik további szavazatokat hoztak neki, pl. Veronika Remišová, aki a korrupcióellenes témát hozta, ehhez csatlakozott később Grendel Gábor és Daniel Lipšic is, Branislav Škripek és Richard Vašečka a katolikus közösség konzervatív szárnyának ismert egyéniségei, Mikuláš Huba a környezetvédelmi szárnyat képviselte a parlamentben, Viera Dubačová pedig évek óta a kulturális szférában tevékenykedik. Közülük többen már elmentek vagy éppen elmenni készüknek Matovičtól.

Így aztán Matovič jelenlegi szándéka, hogy megszerezze a keresztény szavazókat, teljesen logikus. Ráadásul a konzervatív és keresztény témák egyre közkedveltebbek a szélsőséges táborban. Azok a pártok, akiknek a konzervatívokat és a keresztényeket kellene megszólaltatniuk ugyanis, nem túl sikeresek. Így aztán mások is megpróbálkoznak a becserkészésükkel, miért éppen Matovič maradna ki a sorból.

Az, hogy Matovič a keresztény aktivistáknak felajánlja a helyek felét a jelöltlistáján, és még pénzt is ajánl, első ránézésre is tiszta marketing: pénzt meg íróasztalokat adok nektek, ti meg hozzatok nekem szavazatokat, azaz pénzt.

Csak hogy Matovičnak nem lesz könnyű dolga a Smer populista szociáldemokratái már évek óta dolgoznak a keresztény választókkal, de keresztény és konzervatív hagyományokról (értékekről) beszélnek az SNS-ben KDH-ban, sőt Kotlebáéknál és Kolláréknál is. Aztán itt vannak a progresszívok, akiknek szintén megvan a keresztény szárnyuk. Sőt, már Andrej Kiska is az ajtót döngeti egy újabb konzervatív párttal. Így aztán bármennyire is őszintén gondolja Matovič a konzervativizmust meg a kereszténységet, a mostani politikai cselekedete nyilvánvaló populizmus és pártja túlélésére tett igyekezet. Ráadásul elég ügyetlenül is csinálja, másokat támad a választások előtt, amikor lassan mindenki azt kalkulálja, hogy ki kivel lehetne, így Matovič könnyen játékon kívülre kerülhet, sőt, az is lehet, hogy ez a legújabb kamikaze-repülése katasztrófával végződik, véli a portál.

Matovič, az egyszerű keresztény

A Pravda napilap szerint az a párt, amely a hosszú évek során képtelen volt a profilját kialakítani és a párstruktúráit létrehozni, nehezen tarthat igényt arra, hogy a keresztény szavazók platformja legyen. S bár a múltban már kétszer is sikerült neki, hogy választási listájára az emberek széles skálája felkerült – környezetvédőktől kezdve a polgári aktivistákon át a konzervatívokig, a jelenlegi helyzet teljesen más. A választók kegyeiért most két centrista párt is küzd (és Kiska új pártja is a keresztény választókat célozza meg). Aztán itt van még a keresztény triumvirátus: a KDH, Keresztény Unió és a Keresztény Demokrácia, és a sarkon várakozik már a Nemzeti Koalíció is.

A „hitelesebb” kereszténységet ígérő Matovičnak senki sem ártott még annyira, mint saját maga. Az átgondolatlan lépéseivel és a nagyszájú kijelentéseivel elveszítette a választói bizalmát. Hadonászhat most a keresztény szimbólumokkal, semmire sem megy vele. Még ha sikerül is egy-egy lelket befognia, azzal csak a „hiteles keresztényeket” gyengíti. Az meg mire jó? – teszi fel a kérdést a Pravda kommentátora.

A hanyatló impresszárió új trükkje

Dobálózhat ugyan Matovič a keresztény politika reneszánszáról szóló legnemesebb szavakkal, nehezen lehet a tényt elfedni, hogy ennek az új trükknek tisztán pragmatikus okai vannak, véli a Postoj.sk konzervatív portál. A projektje ugyanis szoros helyzetbe került, s minden oldalról nyomás nehezedik rá. Ráadásul a protesztszavazó számára sem jelenti Matovič már ugyanazt, mint a múltban, mivel ezeknek a szavazatáért most új harcosok küzdenek.

A kérdés az, hogy aggódnia kell-e Matovič kezdeményezése miatt például a KDH-nak. A portál szerint erre eddig nem sok ok mutatkozott, az OĽaNO elnöke nem sorakoztatott fel érdekes embereket, akik az új platform arcai lehetnének, ráadásul a keresztény politikusok inkább távoznak a pártjából. De kérdés az is, mit tesz majd ez az új projekt Matovič megmaradt liberálisabb választóival, akik egykor választóinak a felét tették ki. A portál szerint Matovič érzi a veszélyt, ezért próbálkozik, és kínál új illúziókat.

A týždeň.sk portál szerint az Egyszerű Emberek második lábaként bemutatott „Egyszerű Keresztény“ projektnek egyetlen, ám nagyon fontos feladata lesz: megmenteni a négytagú pártot a szakadékba zuhanástól.

Matovič igyekszik meggyőzni a nyilvánosságot arról, hogy fontosak neki a szegény hívő emberek, akiket a keresztény pártok figyelmen kívül hagytak, így a kommunisták, fasiszták meg a harabinisták cserkészték be azokat. Csak éppen azt felejtette el hozzáfűzni, hogy maga is hívő ember, a klubjában több keresztény politikus is tevékenykedett, akkor miért nem érdekelte őket ezeknek az embereknek a sorsa tíz évig. Lehetőség lett volna rá, rengeteg, fűzte hozzá Eugen Korda.

0 HOZZÁSZÓLÁS