A Basternák-gyilkosság szálai a Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottjához vezetnek

Dunajszky Éva 2018. október 11., 18:26

A Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottjának neve a nyolc évvel ezelőtt meggyilkolt volt ógyallai polgármester, Basternák László akkori városi főellenőr ügyében is felmerült. A 2010. július 9-én történt gyilkossági kísérlet már a harmadik volt az MKP-s politikus Basternák Lászlóval szemben, ezúttal azonban annak halálával végződött. A nyomozás során az ügy kapcsán nagyon gyorsan felmerült két érdekes név is – Alena Zsuzsováé és Andruskó Zoltáné, akiket akkoriban aligha ismertek Komáromban, ma viszont egész Szlovákia, de még a külföld  is az ő neveiket ragozza.

Fotó: TASR

Mindketten gyanúsítottak Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásában. Basternák László meggyilkolásának ügyében azonban Zsuzsová és Andruskó ellen nem indult sohasem bűnvádi eljárás. A városban való ténykedésük azonban rendkívül gyanús volt.

Piszkos harc a polgármesterségért

Basternák meggyilkolására a polgármesteri székért való küzdelem tetőpontján került sor. Basternák volt polgármesterként, városi ellenőrként és megyei képviselőként indult el újra a posztért. Legfőbb politikai ellenfele, Roman Ostružník (Most-Híd) egy helyi autójavító műhely és az ógyallai fociklub vezetője volt, akinek a kampányát a komáromi kettős – Zsuzsová és Andruskó is támogatta. A volt polgármesterjelölt a nyolc évvel ezelőtti eseményekről nem igen akar beszélni, az Aktuality.sk kérdéseire válaszolva többször is megismétli: „Semmi köze ahhoz a kettőhöz.” Azt azonban elismerte, hogy a Kuciak-gyilkosság állítólagos megrendelője az évekkel ezelőtti választások előtt segített neki. Azt állítja, hogy a komáromi kettős néhány ezer euró értékű mosóporral segítette a kampányát, és kinyomtatta a plakátjait is. Zsuzsová a kampányakcióin személyesen is részt vett.

Gyilkosság harmadik nekifutásra

Arról, hogy a polgármesteri küzdelem Ógyallán valóban „gyilkos” volt, tanúskodik az a tény is, hogy Basternákot néhány hónap alatt többször is megpróbálták likvidálni. Ám nemcsak verbálisan támadták, névtelen fenyegető leveleket kapott, az egyik jó barátjának – egyébként a városi hivatal alkalmazottjának – valaki felgyújtotta az autóját, s többször is egy gyanús autó követte. A lejárató kampánya már a 2009-es EP-választások előtt elkezdődött. A helyzet azután 2010 tavaszán éleződött ki, ahogy közeledett a parlamenti választás, amit végül ugyan a Smer nyert meg, kormányt azonban a másodikként befutó SDKÚ alakíthatott az akkori ellenzéki pártokkal. Az MKP nem került be a parlamentbe, az újonc Most-Híd viszont igen. 

Tíz nappal a választás előtt került sor az első gyilkossági kísérletre. Akkor csak egyetlen lövés dördült el, amely Basternák kapuját találta el. Néhány hónappal később aztán egyértelművé vált, hogy Basternák László áll a gyilkos érdeklődésének középpontjában. A házához közel ugyanis, azon az útvonalon, amelyiken a munkahelyére járt meg kutyát szokta sétáltatni, egy szakszerűen beállított robbanóanyagot találtak elrejtve az emlékmű keresztjén lévő koszorú alatt. Egy véletlen arrajáró fedezte fel. Hogy a robbanószerkezet miért nem robbant fel, nem tudni.

Ostružník 2011 júniusában a bíróságon is említést tett erről, azt állította akkoriban nagyon félt maga is, hiszen ő is a közelben lakott. Még Zsuzsovával is beszélt erről. „Biztosan nem neked szánták” – ismételte a bíróságon, hogyan nyugtatgatta őt a nő.

A Zsuzsovához vezető nyomok

A harmadik gyilkossági kísérlet elkövetőjét, Kaluzt végül 25 éves börtönbüntetésre ítélték a gyilkosságért, nyomós bizonyítékok alapján. Menekülés közben a Basternák fia által leadott lövések által tarkított autójában hagyta az iratait, az autó rendszáma a csomagtartóban volt, és a sebesülés a kezén is pontosan megfelelt annak, amit az áldozat fia mondott. Azt azonban máig nem tudni ki bérelte fel a gyilkosságra, bár feltételezések vannak, írja az Aktulaity.sk.

Az egyik nyom éppen Zsuzsovához vezet. Megbízható források szerint nem kizárt, hogy kapcsolatban volt az elkövetővel, bár lehet, hogy csak közvetve.

Tom Nicholson blogja szerint Kaluz a gyilkosság idején a pozsonyi Sýkora-bandához tartozó František Borbély nyomozó irodája őrző-védő szolgálatának dolgozott. A rendőrségi feljegyzések szerint a gyilkosság idejében a nyomozóiroda további két embere is a gyilkosság közelében tartózkodott.

Kaluz a letartóztatás után furcsán viselkedett, a bírósági tárgyalásokon azután nyilvánvalóvá vált, hogy a családját félti. Először részletesen beszámolt az ügyről, majd mindent visszavont . A tárgyalás elején azt ígérte, megmagyarázza a dolgokat, és azt kérte, hogy a tárgyalás a média és a nyilvánosság jelenléte nélkül valósuljon meg. A kérelmét elutasították, ezért többet már nem beszélt.

Zsuzsová jelöltje

Zsuzsová Basternák halála után továbbra is érdeklődött az ógyallai történések iránt. Iratokat szerzett be egy városi projekthez. Abban az időben a portál forrása szerint egy fehér terepjáróval közlekedett, amely egy Marián Kočnerhez közeli személyé volt. Andruskó is aktív maradt Ógyallán, még egy pizzériát is nyitott ott.

A Kuciak-gyilkossággal megvádolt komáromi vállalkozó jelenleg állítólag együttműködik a rendőrséggel. Arról, hogy a nyolc évvel ezelőtti ógyallai történésekről ő beszélt-e, a folyamatban lévő kivizsgálásra hivatkozva nem nyilatkozik a rendőrség.

A volt ógyallai polgármester-jelölt Roman Ostružlík azt állítja, a komáromi kettőst utoljára valamikor 2010 novemberében látta, a választások előtt, de a számára sikertelenül végződött választások után eltávolodtak egymástól. Arra azonban többszöri megkérdezés után sem válaszolt, miért éppen a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjai támogatták annak idején a kampányt, mint ahogyan azt sem árulta, mit kívántak a támogatásukért az esetleges győzelem estén cserébe.

Nagy pénzek Ógyallán

Basternák meggyilkolása táján két nagyobb projektet valósult meg a városban. Az egyik a csatornázás első szakasza volt,  mintegy 36 millió korona (1,2 millió euró) értékben. A csatornázást a komáromi vízművek, a KOMVaK realizálta.  Közvetlenül a munkálatok megkezdése előtt azonban megváltoztak a feltételek, mégpedig úgy, hogy támogatásért csak a vízművek és maguk a városok folyamodhattak.  Akkor a környezetvédelmi tárca hivatalnoka Ógyalla kapcsán mindent rendben találtak, később azonban, már a megvalósítás során egy névtelen bejelentés kapcsán a tárca új vezetése meg a Közbeszerzési Hivatal is megállapította, hogy sérültek a feltételek, és a KOMVaK-nak vissza kellett adnia az uniós támogatást, ráadásul 2,5 millió korona bírságot  is fizetnie kellett. A KOMVaK néhány év múlva pert nyert a Legfelső Bíróságon az ÚVO-val szemben, így a bírságot visszakapta. A környezetvédelmi tárcával alacsonyabb szintű pereket nyert eddig, a városnak a komáromi vízművek azt ígérte, ha a tárca visszaadja neki az uniós pénzt, a városnak adja azt a hitelei törlesztésére.  

A csatornázás második szakasza már a Vízgazdálkodási állami vállalat részvételével történt, és több mint hatmillió euróba került. A projekt részét képezte egy új szennyvíztisztító is, Basternák akkoriban városi ellenőrként a projekt tervezett költségvetését bírálta, írja az Aktuality.sk.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS