16 pályázó indul az alkotmánybíró-jelöltek következő választásán

ma7 | TASR 2019. augusztus 26., 14:24

Tizenhat pályázó indul az alkotmánybíró-jelöltek következő választásán. Erről Róbert Madej (Smer-SD), az SZK Nemzeti Tanácsa Alkotmányjogi Bizottságának elnöke tájékoztatott hétfőn. Négyüket kivéve mindnyájan jelöltették már magukat korábban is. Az alkotmánybíró-jelöltek következő, ötödik választására a szeptember 10-én kezdődő parlamenti ülésen kerül sor.

Az idén már sokaszor próbálnak meg alkotmánybíró-jelölteket választani Fotó: TASR

A választáson a következő jelöltek indulnak: Anton Dulak, Štefan Kseňák, Ladislav Juszkó, Peter Melicher, Boris Gerbery, Peter Kohút, Slavomír Trnkócy, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Peter Straka, Ladislav Duditš, Zuzana Pitoňáková, Michal Matulník, Robert Šorl és Robert Štefánik. Juszkó, Kohút, Trnkócy és Štefánik az új pályázók.

A szavazás előtt ezúttal is sor kerül a jelöltek nyilvános meghallgatására az alkotmányjogi bizottság előtt. A meghallgatás kitűzött dátuma szeptember 16. Madej szerint magára a jelöltválasztásra a parlamenti ülésszak második vagy harmadik hetében kerülhet sor. A koalíción belül továbbra sincs egyezség a szavazás módját illetően. A Smer-SD ragaszkodik a titkos szavazáshoz, az SNS és a Most-Híd a nyilvános szavazást szorgalmazzák.

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselőknek eddig még nem sikerült megválasztaniuk a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizennégyet.

A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Zuzana Čaputová államfő kijelentette: csak akkor fog újabb alkotmánybírókat kinevezni, ha teljes lesz a jelöltek létszáma.

0 HOZZÁSZÓLÁS