2019. április 28., 10:52

1000 euró fölé emelkedik a munkanélküli segély maximális összege

Szlovákia gazdasága jól teljesít. S ez némileg megmutatkozik a munkanélküli segélyek összegében is. Júliustól emelkedés várható.

pénz
Fotó: pixabay.com

Bár márciusban a munkanélküliség országos aránya mindössze 5,03 százalékos volt, ez nem jelenti azt, hogy sokkal csökkenne a munkanélküli segélyben részesülők száma. Márciusban 35 607 személy részesült ebben a juttatásban, ami négyezerrel több, mint az előző év azonos időszakában.

A segély összege a volt alkalmazott bruttó bérének 50 százalékát teszi ki, de felső határa szabott. Júliustól a 31 napért járó munkanélküli segély maximális összege a jelenlegi 972,30 euróról 1 032,50 euróra emelkedik. Ezt az összeget azok kaphatják meg, akik 2026 eurós bruttó fizetést kaptak.

A legtöbb munkanélküli ennél sokkal kevesebb pénzt kap a Szociális Biztosítótól, hiszen a többség ennél jóval kevesebbet keres. Az 1000 eurós bruttóból élők munkanélküliként már csak 509,60 eurót kapnak, az 1500 eurót keresők pedig 764,40 eurót. A 650 eurós bruttó fizetéssel munkanélkülivé váltak pedig 331,30 eurós havi „apanázst” kapnak.

Ahhoz, hogy valaki jogosult legyen a munkanélküli segélyre, több feltételt is teljesítenie kell. Az egyik, hogy legalább 2 évig fizetnie kell a munkanélküliségi biztosítást (a szociális biztosítás részként). A segély attól a naptól fogva jár, ahogy az illető nyilvántartásba került a munkaügyi hivatalban.

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy ez a fajta juttatás legfeljebb 6 hónapig vehető igénybe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.