HIRDETÉS

Akár -20 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála

hirek.sk 2018. február 05., 10:27
POZSONY. Szlovákia északi, középső és északkeleti részében hétfőről keddre virradóra erős fagyok várhatók, helyenként akár -20 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) figyelmeztetést adott ki, amely az Eperjesi kerület csaknem teljes területére, valamint a Zsolnai, a Kassai és a Besztercebányai kerület több járására – például a Rozsnyói és a Nagyrőcei járásra – vonatkozik. A meteorológusok szerint ezekben a térségekben akár -15 és -20 fok közti fagyok is előfordulhatnak. A riasztás hétfő estétől, 21.00 órától kedd reggelig, 08.00 óráig lesz érvényben.

Az előrejelzések szerint hétfőn északkelet felől egy alacsony nyomású légtömeg éri el térségünket. Napközben a nyugati országrészben derült vagy enyhén felhős, Kelet-Szlovákiában borús lesz az égbolt, havazás várható. A nappali csúcshőmérséklet 0-4 fok között, Gömörben -2 fok körül alakul.

Kedden hasonló időjárás várható. Az alacsony hőmérsékletek miatti riasztás elsősorban Szlovákia északi és keleti tájain lesz továbbra is érvényben. A felhőzet felszakadozik, túlnyomóan derült lesz az égbolt, de helyenként átmenetileg megerősödhet a felhőtakaró. Éjjel -3 és -11, a völgyekben hótakaró mellett -12 és -20 fok közti hideg lesz. Napközben -3 és 2, a völgyekben pedig -5 fok körüli hőmérsékletre lehet számítani.

Szerdán borúsabbra fordul az időjárás, dél felől fokozatosan beborul majd az égbolt. Éjjel csak helyenként havazhat, ám napközben már több helyen is előfordulhat havazás, az alacsonyabban fekvő területeken havas eső vagy esőzés várható. Éjjel -3 és -14 fok között mozog majd a hőmérő higanyszála. Napközben legfeljebb -1 és 4 fok közti hőmérséklet várható. Egyes térségekben hótorlaszok kialakulásával is számolni lehet.

Csütörtökön vélhetően enyhe felmelegedés veszi kezdetét. Térségünk időjárását egy alacsony nyomású melegfront alakítja, borús lesz az égbolt, eleinte többfelé várható havazás, az alacsonyabbak fekvő területeken pedig eső, később a csapadék fokozatosan alábbhagy. Éjjel -4 és +1, napközben pedig -2 és 3 fok közti értéket mutat majd a hőmérő.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS