HIRDETÉS

A világegyetemről folytatott beszélgetést a pápa az ISS legénységével

hirek.sk 2017. október 26., 19:18
VATIKÁNVÁROS. Filozófiai mélységű beszélgetést folytatott Ferenc pápa csütörtökön a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) hatfős legénységével. Az űrhajósokat mindenekelőtt arról kérdezte, hogy hol az "ember helye a világegyetemben".

A történelemben most másodszor beszélt pápa a világűrben tartózkodó űrhajósokkal, első ízben XVI. Benedek pápa tette ezt 2011 áprilisában, aki a bolygó jövőjéről és a környezeti kérdésekről faggatta az akkori legénységet.

"Jó napot vagy jó estét kívánok, mert amikor a világűrben van az ember, ezt sosem lehet tudni" - kezdte mondandóját Ferenc pápa a Vatikán egyik termében ülve, amikor műholdas kapcsolatba lépett az űrhajósokkal.

"A csillagászat, amelynek segítségével megcsodálhatjuk a világegyetem végtelen horizontjait, kérdéseket ébreszt fel bennünk: honnan jövünk, hová megyünk?"

"Világűrbeli tapasztalataik alapján mit gondol az ember helyéről a világegyetemben?" - kérdezte a katolikus egyházfő Paolo Nespoli olasz űrhajóst.

Randy Bresnik, az ISS amerika parancsnoka azt mondta Ferenc pápának, hogy a legnagyobb öröm a világűrben keringő laboratóriumban dolgozni, mert  minden "kissé más perspektívából látható, mint ahogy Isten megteremtette".

A pápa azt kérdezte a három amerikai, két orosz és az olasz űrhajóstól, hogy miben lelik a munkájukban a legnagyobb örömet.

Bresnik azt válaszolta: "Az ember nem jöhet fel ide és nem láthatja a Föld leírhatatlan szépségét anélkül, hogy ne érintse meg a lelkét". "

A pápa megkérdezte a legénységtől azt is, hogyan értelmezik Danténak azt a megállapítását, amely szerint a szeretet mozgatja az univerzumot.

Alekszander Miszurkin orosz kozmonauta válaszában megjegyezte, hogy az űrben olvasta Saint-Exupéry A kis herceg című regényét, és megragadta, ahogyan a kisfiú a szeretetet értelmezi. "A szeretet ad erőt ahhoz, hogy valaki másért odaadjuk az életünket" - mondta az orosz űrhajós.   

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS