HIRDETÉS

A Vatikán beleegyezett Josef Beran bíboros földi maradványai Csehországba szállításába

hirek.sk 2018. január 03., 17:57
PRÁGA. Ferenc pápa engedélyezte, hogy Josef Beran cseh bíboros földi maradványait a Vatikánból Csehországba szállítsák - jelentette szerdán a cseh közszolgálati hírtelevízió (ÈT24). Az 1969-ben Rómában elhunyt Josef Beran az egyetlen cseh, aki a vatikáni Szent Péter-bazilikában van eltemetve.

"A pápa az engedélyt megadta, most egyeztetünk az időpontról és a hazaszállítás részleteiről" - mondta Pavel Vosalík vatikáni cseh nagykövet a hírtelevíziónak.

Az 1969-ben Rómában elhunyt Josef Beran az egyetlen cseh, aki a vatikáni Szent Péter-bazilikában van eltemetve - írta korábban a prágai sajtó.

Pavel Vosalík vatikáni cseh nagykövet tavaly szeptemberben levelet küldött Pietro Parolininek, a Szentszék államtitkárának, azt tudakolva, hogy Jozef Beran földi maradványait szülőhazájába szállíthatják-e. Josef Beran sírja a bazilika egyik legszentebb helyén, közel Szent Péter sírjához található.

"Josef Beran bíboros végakaratában azt írta, szeretné, ha Prágában vagy szülővárosában, Pilsenben helyeznék végső nyugalomra. Dominik Duka bíboros, prágai érsek szeretné ezt az óhajt teljesíteni. Már folynak a tárgyalások az illetékes vatikáni hivatallal" - mondta Stanislav Zeman, a prágai érsekség szóvivője a ÈTK hírügynökségnek. Josef Beran földi maradványainak elhelyezésével a Szent Vítus-székesegyházban jelképesen az a seb is behegedhetne, amelyet 1949. június 19-én a kommunista állambiztonsági szolgálat okozott a főpapnak, amikor megakadályozta, hogy misét mondjon a templomban - tette hozzá a szóvivő.

Ha az egykori főpap földi maradványait Csehországba szállíthatják, akkor a Szent Vítus-székesegyházban helyeznék el a prágai érsekek sírkamrájában. Az újratemetésre 2018-ban a csehszlovák állam megalakulásának centenáriumi ünnepségei keretében kerülne sor.

Josef Beran (1888-1969) a második világháború idején megjárta a dachaui koncentrációs tábort, ahová a Reinhard Heydrich náci helytartó elleni merénylet után került, mert helyeselte a náci fővezér elleni támadást. Prágai érsekké 1946-ban nevezték ki. Miután nem volt hajlandó támogatni az 1948 februárjában hatalomra került kommunista rendszert, előbb házi őrizetbe, majd börtönbe került egészen 1963-ig. Szabadulása után VI. Pál pápa bíborosi rangra emelte. A csehszlovák kommunista hatóságok ebből az alkalomból ugyan engedélyezték kiutazását a Vatikánba, de onnan már nem térhetett vissza hazájába. Josef Beran Rómában halt meg 1969 májusában. Az akkori csehszlovák kormány elutasotta a főpap holttestének Prágába vitelét, ezért a pápa személyes kérésére a Szent Péter-bazilikában temették el a bíborost.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS