2019. január 2., 12:53

A vártnál jobban gazdálkodott tavaly Szlovákia

A Szlovák Köztársaság 2018-ban a vártnál jobban gazdálkodott. 2018. december 31-ig az államháztartási hiány elérte az 1,182 milliárd eurót, ami 791 millió euróval alacsonyabb annál a becsült összegnél, amely a költségvetési tervezetben szerepelt.

Peter Kažimír, Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Ezt szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be Peter Kažimír pénzügyminiszter, Peter Pellegrini kormányfő társaságában.

Kažimír rámutatott: a 2018-ban elfogadott költségvetési tervezetben csaknem 2 milliárd euró deficit szerepelt. Ehhez képest sikerült megtakarítani mintegy 800 millió eurót, ami 40%-kal jobb gazdálkodást jelent.

A jobb gazdasági eredmény a miniszter szerint egyrészt a vártnál magasabb állami bevételeknek (600 millió euró), másrészt a vártnál alacsonyabb állami kiadásoknak (nem egész 200 millió euró) köszönhető.

Hozzátette: a tervezettnél 341 millió euróval több általános forgalmi adót (áfa) és 329 millió euróval több társasági adót szedett be tavaly az állam.

Ugyanakkor a vártnál alacsonyabb volt az egyéni vállalkozók jövedelemadójából, az osztalékra kivetett forrásadóból és az ásványi olajok jövedéki adójából származó bevétel.

A kiadásokkal összefüggésben Kažimír elmondta: a legnagyobb megtakarítás csaknem 150 millió eurót tett ki, ezt az összeget a Szociális Biztosítót érintő transzferen spórolták meg. „A vártnál kisebb pénzösszeget használtunk fel az államadósság-kezelésre is” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Megosztás
Címkék