HIRDETÉS

A teljes emberi élet sérthetetlen méltóságát hangsúlyozta Ferenc pápa

hirek.sk 2018. január 27., 14:22
Január 26-án, pénteken a Kelemen teremben fogadta Ferenc pápa a Hittani Kongregáció 81 fős küldöttségét, élén Luis Francisco Ladaria Ferrer érsekkel, a dikasztérium prefektusával.

Miközben egyre inkább nő az ideológiák szította igény az eutanáziára, Ferenc pápa a Hittani Kongregáció közgyűlésén leszögezte az Egyház szilárd tanítását az emberi élet védelméről, a megfoganástól kezdve a természetes halálig: Emellett felhívta a figyelmet a kongregáció lelkipásztori feladatára: erősítsék azt a megbízható reményt, melynek erejében az ember szembenézhet a szenvedés nehézségeivel.

Egy olyan korban, amikor az ember nem tudja önmagáról, hogy kicsoda és fáradsággal töri magát a jó felismerésében, sok országban az eutanázia iránti igény növekedését tapasztaljuk, mely az ember élet fölötti hatalomvágyának ideológiai megnyilvánulása – indította beszédét a Szentatya. – Ez a hatalomvágy indította aztán arra a mai világot, hogy az emberi létezés önkéntes megszakítását a civilizáció választásaként értelmezze. Nyilvánvaló, hogy ahol az emberi életet nem a méltósága minősíti, hanem a hatékonysága és a termelékenysége, ott minden lehetségessé válik. Ebben a tekintetben le kell szögezni, hogy az emberi élet a foganásától kezdve természetes végéig olyan méltóságot hordoz, amely érinthetetlenné teszi őt mindazzal a támadással szemben, amely őt ettől a méltóságától megfosztaná.

A fájdalom és a szenvedés, az élet és a halál értelme olyan valóságok, amelyekkel a mai gondolkodásmód csak erőfeszítések árán nézhet szembe. Megbízható remény nélkül – hangsúlyozta Ferenc pápa – az embernek nem sikerül jól élnie és nem tudja a jövőt bizalommal teli távlatban szemlélni. Éppen itt van az Egyház egyik szolgálata, melyet hivatása jegyében tud nyújtani a kortárs embereknek. Ezzel a kihívással szemben a Hittani Kongregáció feladata kiemelkedő módon lelkipásztori jellegű. Azok a hiteles lelkipásztorok, akik nem hagyják magára az embert, nem hagyják tévelygései és tévedései martalékául, hanem igazsággal és irgalommal vezetik őt arra, hogy ismét rátaláljon saját arcára a jóban. Kézen kell fogni tehát a megtévelyedett embert, hogy újból felfedezhesse Isten szerető atyaságát.

A saját erejében bízó, önmegváltó individualizmus terén az Egyház feladata, hogy pénzügyi-gazdasági téren is antropológiai segítséget nyújtson. Csak az emberi személy teljességének a figyelembe vétele, személyes kapcsolati rendszere és felelősségtudata alapján lesz képes az erkölcsi rend elvárta cselekvésre – mutatott rá a pápa. Majd a gazdasági élet tekintetében sürgette, hogy azt mindig a morális rend illetékességén belül irányítsák.

Ferenc pápa végül elismerését fejezte ki, amiért a Hittani Kongregáció a mindennapok szintjén elkötelezi magát a hit tisztasága és a szentségek védelme terén, és kérte, munkáját továbbra is lelkipásztori felelőssége tudatában végezze a kongregáció.

nnn

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS