A Sztáray-kastély múltja és jelene

hirek.sk 2013. augusztus 14., 18:08
SZTÁRA. A Nagymihályi járásban található Sztára község kasszájából nem telik a nagy múltú Sztáray-család ősi kastélyának felújítására.

Az egykor jelentős Sztáray nemesi családra már csak három patinás ingatlan, köztük egy kastély emlékeztet Sztára (Staré) községben, holott egykor olyan történelmi személyiségek időztek itt, akik a császári udvarban is megfordultak. "Ebben a kastélyban született Sztáray Irma, aki I. Ferenc József uralkodó nejének, Erzsébet királynénak, azaz Sissinek az udvarhölgye volt. A kastélyban látta meg a napvilágot Zichy Géza, Sztáray-Zichy Mária fia, az ünnepelt “egykezes zongorista” is, aki egész Európában koncertezett – mesélte a Korzár lap munkatársának Agáta Jesenková, Sztára polgármestere.

Nem ők voltak azonban az egyetlen sztárai hírességek. Itt született az esztergomi érsek unokahúga, Migazzy Borbála férje, Sztáray János Fülöp is. Fényes Elek szerint 1170-ben, Sztárában tartott esküvőjükön az uralkodónő, Mária Terézia és lánya, Erzsébet főhercegnő is megjelent. Migazzy Borbála ugyanis Mária Terézia kedvelt udvarhölgye volt. "Ennek az emlékére hímezte azután a misemondó-ruhát, melynek alsó részén a következő felirat látható: „SSIMA Archi-Ducissa Austriae Elisabeth, Propria Manu Fecit et Donavit Pro Ecclia Sztára 1766” s alatta a főherczegi koronával díszített pajzsban az M. T. betűk láthatók" – írta Fényes Elek.

"A Sztáray-grófok és a császári udvar hajdani, szoros kötelékeit bizonyítja az aranyozott fonallal hímzett selyem miséző ruha, amely Erzsébet főhercegnő, Mária Terézia lányának  keze munkáját dicséri" – magyarázta a polgármester. 

A Sztáray-kastély a 17. században épült eredetileg késő reneszánsz stílusban, s csak a 18. században nyerte el mai formáját Sztáray Fülöpnek köszönhetően, aki  barokk stílusban átépítette. Az épület a 19. században néptelenedett el, miután 1896-ban tragikus körülmények között elhunyt a falai között Sztáray István. Halála után a nemesi família elhagyta a kastélyt és a községből is elköltözött.

A rendszerváltás idején három helybeli család lakott a kastélyban. Miután a falu a múlt század kilencvenes éveiben kifizette az örököseiket, a történelmi épület tulajdonjoga átszállt rá. Méltán büszkék tulajdonukra a helybeliek, ám a nagy ingatlan nagy terhet is jelent. A polgármester elmondta: csak a kastély karbantartására van pénzük, komplex felújítására nincs. Az emeleti szobákat sikerült megóvniuk a víztől, miután az épület új tetőt kapott.

A kastély egyik részében jelenleg ifjúsági klubot működtetnek a helyi fiatalok, s hamarosan a pincéje is hasznosulhat.  "A községi képviselők jóváhagyták, hogy a kastély pincéjében falunk szülötte, Jozef Stavovèák létrehozza a Sztárai Borklubot" – mesélte Agáta Jesenková.

A kastély régi fényére évente egyszer, május utolsó vasárnapján a Sztárai Zenei Tavasz is emlékeztet. Ilyenkor gyönyörűen kidíszítik és kivilágítják a jobb sorsra érdemes épületet. A helybeliek remélik, hogy különféle forrásokból elő tudják teremteni a felújításához szükséges pénzeszközöket.

A Sztáray családnak Nagymihályban is volt egy patinás kastálya, ahol jelenleg a Zempléni Múzeum működik. Itt őrzik többek között a Sztáray-család több tízezer kötetes könyvtárát.

0 HOZZÁSZÓLÁS