2018. május 3., 12:05

A szólás- és sajtószabadságot védelmezni a kormányok feladata

Az Amnesty International (AI) szlovákiai szervezete a sajtószabadság világnapja alkalmából felhívta a figyelmet, hogy az újságírók munkája nemcsak Kínában, Törökországban vagy Zambiában válik egyre nehezebbé és veszélyesebbé, hanem az Európai Unió (EU) országaiban is. Mária Patakyová ombudsman ezzel összefüggésben aláhúzta, hogy a szólásszabadság és a tájékoztatáshoz való jog a demokrácia alapértékei közé tartoznak.

Mária Patakyová ombudsman
Mária Patakyová ment, helyette senki nem jött
Fotó: TASR

„A sajtószabadság világnapja lehetőséget nyújt arra, hogy fellépjünk a kormányok részéről tapasztalható negatív tendencia ellen, amely az újságírói tevékenység kriminalizálásából és delegitimálásából áll” – fogalmazott Kamila Gunišová, az AI hivatalvezetője. Hozzátette: a média területén dolgozók zaklatásához, üldözéséhez, büntetéséhez, a munkájuktól való eltiltáshoz, a vádaskodáshoz, vagy a bebörtönzésükhöz vezető út gyakran a legmagasabb kormánytisztviselők becsmérlő retorikájával van „kikövezve”, amely az utóbbi hónapokban Szlovákiában is egyre gyakoribbá vált. AZ AI rámutatott a Magyarországon „fokozatosan elhallgattatott kritikus televízióadók, illetve újságok” jelenségére is, továbbá a közmédia egyes újságíróinak elbocsátására Lengyelországban és Szlovákiában.

Gunišová hangsúlyozta: a kormány tisztviselőinek feladata, hogy óvják a szólás- és sajtószabadsághoz való jogot, illetve az újságírók biztonságát, hogy a nyilvánosság tájékozott döntéseket hozhasson.

„A szólásszabadság és a tájékoztatáshoz való jog a demokrácia alapértékei közé tartozik. Ezeknek az alkotmány által garantált jogoknak a megsértése a demokráciát az alapjaiban veszélyezteti. Szabad újságírói munka nélkül nem működhet demokratikus társadalom és jogállam sem” – jelentette ki Patakyová. Szerinte meg kell találni a módját, hogy olyan körülményeket tudjanak biztosítani az újságírók számára, melyek között nem érzik veszélyben magukat és nem kell félniük a hivatásuk gyakorlásától.

Az ombudsman ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet az Európai Parlament határozatára az oknyomozó újságírók védelméről, amely a média területén dolgozók védelme és a tényfeltáró munka támogatása mellett olyan intézkedéseket is előirányoz, melyek a szlovák bűnüldöző szervek pártatlanságának megerősítését, illetve a lakosság állami intézményekbe és a rendőrségbe vetett bizalmának visszaállítását célozzák meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.