2015. augusztus 24., 13:49

A szepsi Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont ősszel elkezdi működését

2015. augusztus 21-én hálaadó igeliturgiára gyűltek össze a szepsi római katolikus templomban a Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium növendékei és tantestülete, élükön Nagy István igazgatóval – tájékoztatta a szerkesztőséget Gábor Bertalan szepsi esperes.

Mihályi Molnár László, főkurátor köszöntötte az ünnepi liturgia résztvevőit, amin jelen volt Haraszti Attila államtitkár Budapestről, Szesztay Ádám kassai főkonzul, Zachariás István, Kassa megye alelnöke, Bartók Csaba, a Jövőért Alapítvány elnöke. Jelen voltak a szülők, az iskolabarátok és a lelkipásztorok; Szentbeszédet mondott Vakles Attila szesztai görögkatolikus parókus.

A Szlovák Köztársaság Hírügynöksége jelentése alapján a szeptemberben kezdődő iskolaévben 25 új oktatási intézmény kezdi el működését, ugyanakkor 18 megszűnik. Az új oktatási intézmények között szerepel a szepsi Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont óvodai, alapiskolai és gimnáziumi részlege is. A legtöbb intézmény az óvodai hálózatot gyarapítja, országos viszonylatban 19 új óvoda létesült. A most megnyíló óvodák nagy része magán, illetve egyházi fenntartású tanintézmény. Az új tanintézmények között öt iskola nyitja meg kapuit, köztük a szepsi alapiskola. Egyetlen új középiskolaként a szepsi egyházi gimnázium várja a diákokat.

Mindemellett véglegesen bezárt 14 alapiskola, ennek fele Eperjes megyében szűnt meg. Augusztus 31-i hatállyal több középiskola is bezárja kapuit, köztük három szakközépiskola és egy magángimnázium. Mindegyik a magyarok által kevésbé lakott régiókban működött. Sajnos, a bezárt iskolák között van egy magyar tanítási nyelvű is: az érsekújvári járásban található Bény község kisiskolája, amelyik szeptember elsején már nem fogadja a tanulókat.

Bár szerte az országban iskolák szűntek meg, Szepsiben új iskolaközpont nyílik – óvodai, alapiskolai és gimnáziumi szinten – 210 növendékkel. A meghívón egy Seneca-idézet olvasható: „Nem azért nem merjük a dolgokat, mert nehezek, hanem, mert nem merjük tenni őket, azért nehezek”. A dolgok akkor nehezek, ha nincs bátorságunk, ám bátorságot senki sem képes adni önmagának. A bátorság ott növekszik, ahol látunk valakit, akiben megvan – példaként szolgálhat Boldog Salkaházi Sára testvér életútja. Mindazok, akik ismerik élettörténetét, tudják, hogy egy-egy reménytelennek tűnő élethelyzetben milyen odaadó bizalommal ragaszkodott a mindig hűséges Istenhez.

Az is köztudott, hogy a szűkebb pátriában, Bodollón minden hónap 13-án fatimai engesztelő imatalálkozó van, ahol közösen imádkoznak a lelki megújulásért; augusztus 13-án volt a 155. imatalálkozó. Azon a napon is együtt imádkoztak, amikor hivatalosan kihirdették az iskola megnyitását és az illetékes minisztérium jóváhagyta, hogy ideiglenesen használhatják a jelenlegi állami iskola épületének egyik szárnyát.

Apró jelek és jelzések. A kétkedőknek talán mindez semmitmondó. Az itt élők viszont hittel vallják a meghirdetett hálaadó igeliturgia szentírási idézetének üzenetét: „Azért támasztottalak, hogy megmutassam rajtad hatalmamat és nevem híre elterjedjen szerte a világon” (Kiv 9,16; Róm 9,17).

Mi, határon túliak, talán gyakrabban tapasztaljuk, mint a hazaiak, hogy nem minden sikerül úgy, amint azt szeretnénk. A kisebbségi sors nagyfokú alázatra, de ugyanakkor kölcsönös bizalomra ösztönöz, int és tanít minket. Ezért ismételten tisztelettel kérünk mindenkit, imádkozzunk a Szepsiben most megnyíló egyházi intézményért és azért a nagy felismerésért, hogy bárhol is éljünk a világban – Boldog Sára testvér példájára – Isten akaratát továbbra is felismerjük, és a nekünk szánt feladatot hűségesen elvégezzük.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.