2019. szeptember 3., 20:25

A PS és Kiska pártja szerint Jankovská távozása nem elég

A Progresszív Szlovákia/Spolu és a Kiska vezette Emberekért/Za ľudí parlamenten kívüli pártok szerint Monika Jankovská igazságügyi államtitkár lemondása nem elég. A Za ľudí párt nem akarja, hogy Jankovská bíróként működhessen tovább, illetve hogy Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a funkciójában maradjon. A PS/Spolu szerint ki kellene cserélni a politikusoknak azt a generációját, amely kapcsolatban állt Marian K-val.

Progresszív Szlovákia
Fotó: TASR
Az, hogy Jankovská asszony bírói posztra kerül, egy újabb szög a bíróságokba vetett bizalom koporsójába”

– jegyezte meg Andrej Kiska volt államfő és a Za ľudí párt vezetője a sajtótájékoztatón.

A kormányfőről azt gondolja, hogy ő csupán Robert Fico bábja. Továbbá jelezte, hogy Veronika Remišová független parlamenti képviselő, aki közben belépett a Za ľudí pártba, nem szavaz bizalmat a kormányfőnek.

A Za ľudí egy olyan javaslatot akar előkészíteni, amely értelmében a bírók egy bizonyos ideig nem térhetnének vissza a talárjukba, amennyiben részt vettek a politikában.

Az OĽaNO bejelentette,

a kormányfő ellen beadott bizalmatlansági indítványról Jankovská lemondása ellenére szavazni fognak pénteken. A rendkívüli ülés összehívását szerinte az SaS és a Sme rodina továbbra is támogatni fogja.

Pellegrini ugyanakkor reméli, hogy Igor Matovič, az OĽaNO elnöke és Richard Sulík, az SaS vezetője is követni fogja Monika Jankovská (Smer-SD) igazságügyi államtitkár példáját, és távoznak a politikából, amiért többször is találkoztak Marian K-val. A reakciójában azt is kifejtette, hogy ítéletet a bíróságok hoznak, nyomozni pedig a bűnüldöző szerveknek kell.

Monika Jankovská (Smer-SD) lemond az Igazságügyi Minisztériumban betöltött államtitkári posztjáról. Döntését a keddi sajtótájékoztatóján jelentette be. Azt mondta, bíróként akar tovább dolgozni. Nem lát okot arra, miért ne viselhetne talárt. Arra a kérdésre, ismét elindul-e a Smer-SD színeiben a parlamenti választáson, azt válaszolta, ezt korai lenne még megmondani. Azt mondta, senki sem kényszerítette, hogy távozzon.

Megosztás
Címkék