HIRDETÉS

A polgármester újabb terve ellen tiltakoznak Érsekkétyen

hirek.sk 2018. január 03., 12:59
ÉRSEKKÉTY. Folytatódik az érsekkétyi oktatási intézmények körüli huzavona. Az érsekkétyiek szerint Molnár Péter polgármester újabb tette következtében a helyi egyházi óvoda után most az alapiskola működése is veszélybe került. Õ ugyanis kihasználva Hajdú Árpádnak, az Érsekkétyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda igazgatójának távollétét, ma ki akarta ásatni az iskolaépület emésztőgödrét. Ezzel gátolta volna meg, hogy az intézményben a téli szünidő után, január 8-án folytatódhasson a tanítás. Előzőleg a községi önkormányzatnál azt akarta elérni, hogy fogadják el a 2018-as évi költségvetés-tervezetét, és akkor ezt nem teszi meg, akarata azonban nem teljesült.

Az egyházi óvoda után az alapiskola léte is veszélybe került

Tavaly számoltunk be arról, hogy az óvoda épületét eddig a fenntartó – az Érsekkétyi Református Egyházközség – bérelte a községtől. A bérleti szerződés azonban június 30-án lejárt, ezért a képviselő-testület a polgámesteri vétó miatt kétszer is megszavazta a bérleti viszony meghosszabbítását. Molnár Péter polgármester azonban az újabb bérleti szerződést összetépte, s az önkormányzati döntés figyelmen kívül hagyásával akarta felújíttatni az óvodaépületet. A munkálatokat meg is kezdte, feszítővassal esett neki az óvoda bejárati ajtajának... Mivel Molnár Péter polgármester a Lévai Járásbíróság augusztus 22-én hozott határozata ellenére nem adta át az egyházi óvoda bejárati kulcsait az intézmény igazgatójának, gyors pótmegoldásra volt szükség. A példaértékű összefogásnak köszönhetően szeptember 6-tól átmeneti helyszínen, a helyi református parókia épületében folytatódhat az érsekkétyi óvodások vallásos szellemiségű nevelése.

Molnár Péter polgármester újabban, kihasználva Hajdú Árpád igazgató e heti szabadság miatti távollétét, az egyházi alapiskola működését akarja ellehetetleníteni – tájékoztatta portálunkat Farkas Attila, a Magyar Közösség Pártja (MKP) helyi elnöke. Mivel a helyi önkormányzat december 27-i ülésén nem fogadta el az általa beterjesztett idei költségvetés-javaslatot, ismét megmutatja, hogy „ki az úr a háznál“.

„Polgármesterünk a december 27-i testületi ülés előtt az iskolaépület szennyvízelvezető csövét beöntette betonnal, ezzel ellehetetlenítve az oktatási intézmény működését. Azt mondta, hogy az egész rendszert eltávolíttatja akkor, ha a helyi önkormányzat a tervezett testületi ülésen nem szavazza meg a 2018-as évi költségvetést és mindazt, amit ő szeretne. Akkor mi elhárítottuk a problémát, azaz kicseréltettük a betonnal beöntött csövet. Mivel azonban nem hagytuk jóvá a polgármester idei költségvetés-javaslatát, úgy döntött, hogy négy nappal a téli szünet utáni oktatás megkezdése előtt kiásatja az új szennyvízelvezető rendszerhez a gödröt. Az új rendszert azonban nem rendelte meg, tehát mindaddig, amíg a képviselők nem szavaznánk meg a költségvetés-javaslatát, a gödröt üresen hagyná. Azt is kijelentette, hogy január 8-tól nem folytatódhat a tanítás az egyházi alapiskolánkban. Bár ő ezt megegyezésnek nevezte, szerintünk ez egyértelmű zsarolás“ – foglalta össze az újabb esetet Farkas Attila.

Hozzátette: az eléggé elavult szennyvízelvezető-rendszert valóban érdemes lenne kicserélni, de azzal nem négy nappal az iskolakezdés előtt kellene foglalkozni. Az illetékes regionális közegészségügyi hivatal ugyanis nem sürgeti a cserét, még használható lenne a régi rendszer.  

„Polgármesterünk korábban megkérdezte Hajdú iskolaigazgató úrtól azt, hogy beleegyezne-e a szennyvízelvezető-rendszer cseréjébe. Õ levélben azt válaszolta, hogy természetesen, beleegyezik, de a munkálatokat július 1-én, a nyári vakáció elején kellene elkezdeni, hogy azok ne akadályozzák az intézmény működését. A polgármester erre a levélre nem válaszolt, pedig közben mi, képviselők is ugyanezt kértük tőle. Sajnos, falunkban diktatúra van, amit az is bizonyít, hogy most kezdett bele újabb terve megvalósításába, amit a hétfői tanításkezdésig nem is akar befejezni. Valójában azt szeretné elérni, hogy Érsekkétyen ne is működjön egyházi alapiskola“ – fogalmazott Farkas.

„Jelenleg rengeteg szülő, pedagógus és nem utolsósorban az iskolafenntartó református egyház képviselői az iskolaépület kapujánál tiltakoznak a polgármester újabb önkényes terve ellen. Az iskola területére nem engedik be a helyszínre kihívott munkásokat, illetve gépjárműveket. A tiltakozók annyira elszántak és kemények, hogy bármelyik napon hajlandóak visszatérni az iskolához, ezzel segítve az iskola további működését“ – egészítette ki az elmondottakat Farkas Attila.

Molnár Péter: évek óta környezetszennyezés folyik a falu közepén

Természetesen Molnár Péter polgármester véleményét is kikértük. Azt állította, hogy a  lakosság tiltakozása miatt egyelőre elhalasztják a tervezett munkálatokat, s az alapiskolában január 8-án folytatódhat az oktatás.

Kérdésünkre, hogy miért nemcsak nyár elején akarta elkezdeni a vonatkozó munkálatokat, azt mondta, az alapiskolának tizennyolc éve nincs emésztőgödre, s állítja, évek óta környezetszennyezés folyik. "Nekem megoldást kell találnom e törvényellenes állapot megszüntetésére, s erre az illetékes építésügyi hatóság is kötelezett. Ez ügyben hónapokon át leveleztem a regionális közegészségügyi hivatallal. Miután megállapítást nyert az emésztőgödör hiánya, azt az állásfoglalást adták, hogy ez ügyben nem ők az illetékesek, hanem a kurali (Kura¾any) építésügyi hatóság. Éppen mostanra lettek elintézve a szükséges engedélyek“.

A költségvetés-javaslat el nem fogadásával kapcsolatosan elmondta: „Háromszor, vagyis a szeptemberi, az októberi és a december 27-i ülésen próbáltam a helyi képviselő-testülettől pénzt szerezni a tervezett emésztőgödör elkészítésére. Mindháromszor indok nélkül elutasították a kérelmemet. A határozat-tervezet szerint a testület egyészt az idei költségvetést, másrészt a fejlesztési alap pénzeszközeinek emésztőgödör elkészítésével kapcsolatos felhasználását szavazta volna meg. Két tételben, vagyis a víztisztító, illetve az iskola emésztőgödrének elkészítésére kértem a pénzt. Végül a helyi önkormányzat sem a költségvetést, sem ennek a fejlesztési alapnak a felhasználását nem szavazta meg“.

Január 8-án folytatódhat a tanítás a helyi alapiskolában 

Molnár arra is kitért, hogy a tervezett munkálatok ma azért sem kezdődhettek el, „mert törvényellenesen néhány kétyi lakos, köztük képviselők is, nem engedték be a munkásokat a helyszínre, ami talán nem teljesen szabályos és jogszerű, de sajnos, Kétyen ez van. Polgármesterként tudomásul veszem, hogy ez egy ilyen falu, s aztán majd meglátjuk, hogy mikor tudunk valamit tenni. Van egy törvényellenes állapot, évek óta környezetszennyezés folyik a falu közepén – úgy látszik, hogy ez a kétyieket nem zavarja. Miután költségvetésünk sincs, s az emberek akadályozzák, hogy a munkagépek bemehessenek az iskolaudvarba, nem kezdődhetnek el a munkálatok. Miután ez így alakult, nem fogok minden nap eljátszani ilyen cirkuszt. Január 8-án a gyerekek mehetnek iskolába. Azt pedig még nem tudom, hogy a helyi önkormányzat ismét mikor tűzi napirendre ezt a kérdést“.    

Farkas Attila: nem tartalmazott konkrétumokat az idei költségvetés-tervezet

Az új év kezdetén tehát ismét „áll a bál“ Érsekkétyen. Farkas Attila portálunk kérdésére, hogy vajon miért nincs jóváhagyva a 2018-as évi költségvetés-javaslat, azt felelte, hogy a legtöbben nagyon általánosnak tartották a vonatkozó javaslatot, amely nem tartalmaz konkrét tételeket, így sok „kiskaput“ hagy nyitva, amelyekkel később vissza lehet élni. „A december 27-i ülésen a polgármestert arra kérték, hogy részletesen írja szét az egyes tételeket. Például abban ilyen leírás szerepel: kultúrára 45 ezer euró, de abból nem derülnek ki a pontos célok. Polgármesterünk a testületi határozatokat sem szokta aláírni. A legutóbbi ülésen az alapiskola bérleti szerződéséhez beterjesztettünk egy csatolmányt, amely szerint 2020. június 30-ig kérjük meghosszabbítani az idén lejáró szerződést. Egyelőre azt sem írta alá.  Végre legalább azt sikerült elérni, hogy minden hónapban legyen testületi ülés“ – vázolta az áldatlan és visszás helyzetet Farkas Attila.

Végül leszögezte: „Az érsekkétyi ügyekkel az a baj, hogy bár beadványokkal fordultunk az illetékes bírósághoz, illetve ügyészséghez, ám megítélésünk szerint a hatóságok nagyon lassan döntenek, s közben elfajulnak a dolgok. Az óvoda ügyében sincs előrelépés“.

Most tehát egyelőre van egy polgármesteri ígéret, hogy a tanítás január 8-án folytatódhat. Az előzmények ismeretében azonban valószínűleg ez az ügy még korántsem lezárt. Az érintettek, a szülők mindenesetre elszántak, nem hagyják magukat, nem engednek a nyomásnak és nem adják az iskolájukat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS