HIRDETÉS

A Pinochet-diktatúra áldozatainak ajánlotta Ferenc pápa Chilében bemutatott miséjét

hirek.sk 2018. január 17., 19:46
TEMUCO. A Pinochet-diktatúra áldozatainak ajánlotta Ferenc pápa szerdán a dél-chilei Araucanía régió fővárosában, Temucóban bemutatott miséjét.

A katolikus egyházfő jelképes helyszínen, a Temucótól öt kilométerre fekvő Maquehue repülőtéren celebrált misét. A ma már használaton kívüli repülőtér olyan földterületen épült, amelyet a helyi őslakos mapuche indiánoktól vettek el a XX. század elején, illetve épületeit Augusto Pinochet katonai diktatúrája idejében őrizetbe vett személyek fogva tartására, kínzására és kivégzésére használták.

A pápa kiemelte: a Maquehue repülőtéren súlyos emberijog-sértéseket követtek el egykor. Az ott celebrált misét ezért mindazokért mondja, akik az 1973 és 1990 között fennállt diktatúra idején szenvedtek, akiket meggyilkoltak, illetve akiknek máig a vállukra nehezedik az igazságtalanságok súlya.     

Ferenc pápa arra kérte a misén a mapuche indián törzs tagjait, hogy céljaik elérése érdekében ne alkalmazzanak erőszakot.

A mapuche indiánok nyelvük és kultúrájuk elismeréséért küzdenek, illetve az állam által kisajátított földterületeket követelnek vissza maguknak Chile déli részén. A törzs egyes tagjai olykor erőszakos eszközökhöz folyamodnak, a hatóságok gyanúja szerint mapuche indiánok gyújthattak fel, illetve rongálhattak meg több katolikus templomot az utóbbi években. Közvetlenül a pápa érkezése előtt ismeretlen gyújtogatók több támadást hajtottak végre templomok és más épületek ellen Chile számos déli körzetében.

Chilében nagyjából 1,3 millió mapuche indián származású ember él, közülük sokan Araucanía régióban.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta: a rombolás csak még több erőszakhoz és pusztításhoz vezet, és egymás kölcsönös elismerése nem alapulhat erőszakon és romboláson.

Ferenc pápa ugyanakkor védelmébe vette a chilei őslakosokat megillető jogokat. Azt is nyomatékosította a szabadtéri misén egybegyűlt mintegy 200 ezer hívő előtt, hogy az egység békés sokféleséget jelent, és nem szabad, hogy fullasztó uniformitás legyen, amelyet a hatalom erőltet rá a társadalomra.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS