A PET-palackok visszaváltása nem váltja fel a szelektálást

2019. augusztus 9., 11:45
ma7 | TASR

A PET-palackok visszaváltásának bevezetésével nem szűnik meg a szelektív szemétgyűjtés – reagált a környezetvédelmi minisztérium a Szlovák Kereskedelmi Szövetség (ZO SR) bírálatára, amely csütörtökön (augusztus 8.) felvetette, hogy a visszaváltási rendszer bevezetésére elköltött több millió euró helyett a szemét szelektálását kellene hatékonyabbá tenni.

PET palack

Zuzana Onufer, a tárca sajtóosztályának munkatársa elmondta, a gyártók és a kereskedők elsöprő többsége eddig konstruktívan állt hozzá a törvény kidolgozásához a minisztériummal folytatott tárgyalások során.

Évente egymilliárd PET-palack kerül forgalomba Szlovákiában a minisztérium adatai szerint, ennek körülbelül 60 százalékát sikerül szelektálni, a többi palack, vagyis mintegy 400 millió a szemétlerakókban vagy a természetben köt ki.

A kereskedelmi szövetség azt állítja, saját adatai szerint jelenleg a PET-palackok 69 százalékát szelektálják.

A környezetvédelmi minisztérium reményei szerint a visszaváltás bevezetése után a palackok 90 százalékát sikerül újrahasznosítani, a külföldi tapasztalatok ezt támasztják alá. A kereskedelmi szövetség viszont azt állítja, hogy az uniós célkitűzést, vagyis a 90 százalékos újrahasznosítást a visszaváltás bevezetése nélkül is sikerülne teljesíteni 2029-re.

A visszaváltás bevezetésének időpontját előzetesen 2022-re tűzte ki a tárca, a törvényjavaslat jelenleg második olvasatban van a parlamentben, szeptemberben fognak tárgyalni róla.

A PET-palackok betétdíja a terv szerint 12 cent lesz, a fémdobozoké 10 cent.