2018. december 7., 17:26

A parlament elfogadta: jön az áruházláncokat sújtó különleges illeték

Az áruházláncok jövő évtől különleges, a nettó árbevételük 2,5%-ának megfelelő összegű illetéket fizetnek az államnak. A parlament csütörtökön fogadta el az SNS erről szóló törvényjavaslatát.

201710031203220.tesco-.jpg

„A hozzáadott érték elosztása az egész élelmiszer-ellátási lánc keretében, az elsődleges termeléstől az élelmiszer-feldolgozáson keresztül az eladásig nagyon egyenetlen, míg az áruházláncok ebben a láncban a nyereségüket tekintve domináns pozíciót foglalnak el” – állítják a javaslat beterjesztői.

Az igazságosabb elosztás érdekében ezért szerintük új, a hazai mezőgazdaságot és élelmiszeripart támogató mechanizmusok kialakítására van szükség, ezen belül elsősorban a mezőgazdasági termények áruforgalmával kapcsolatos elemzésekre, felmérésekre, kiállításokra és bemutatókra. Ezeket a különleges illeték összegéből finanszíroznák.

A képviselők megszavazták a koalíciós pártok (Smer-SD, SNS, Most-Híd) módosító javaslatát is, melynek értelmében felmentenék a különleges illeték fizetése alól a kis és közepes vállalkozásokat, a kereskedelmi szövetségeket és azokat az üzleteket, amelyek a törvény által meghatározott ún. legkevésbé fejlett járásokban találhatók.

A módosító javaslat értelmében nem fogják áruházláncnak tekinteni azokat a vállalkozásokat sem, amelyek az összes szlovákiai járás kevesebb mint 15%-ában működtetnek üzletet.

Az illeték továbbá csak azokat az áruházláncokat fogja érinteni, amelyek esetében az áruforgalom legalább 25%-a élelmiszer-eladásból származik. A javaslat eredeti változatában még 10% szerepelt.

A különleges illetékből befolyó nettó bevétel 87 millió eurót fog kitenni. A törvényjavaslatot az ellenzék éles bírálattal illette a parlamentben. Több képviselő is úgy véli, hogy az élelmiszerek ára a különleges illeték következtében emelkedni fog.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.