2019. március 20., 21:50

A német CDU elnöke üdvözli a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztését - REAKCIÓK

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer üdvözli, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetősége 190:3 arányú szavazással eldöntötte, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát egy értékelő testület jelentésének leadásáig - közölte szerdán a CDU. Reakciók.

Orbán brüsszeli sajtója
Fotó: MTI
Szájer: nem sikerült a néppárt baloldali részének manővere a Fidesz kizárására

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője szerint nem sikerült az Európai Néppárt (EPP) baloldali részének manővere a Fidesz kizárására a szervezet szerdai, brüsszeli ülésén.

Szájer József az ülés után telefonon az MTI-nek azt mondta: az EPP 13 tagpártja kezdeményezte a Fidesz kizárását, és a szerdai tanácskozáson vita volt erről.

Úgy folytatta: a néppárt vezetése és a Fidesz együtt azonban úgy döntött, hogy alakítanak egy bizottságot és kizárás helyett azt vizsgálják majd, "hogyan alakul az EPP és a nagyobbik magyar kormánypárt viszonya". Háromtagú bizottságot alakít a Fidesz is, és ezeket a vitákat az EP-választások után akarja lezárni - tette hozzá.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a döntés majdnem egyhangúlag született a néppártban.

Sikertelennek nevezte az említett "manővert", amely a néppárt baloldali része, illetve a szocialisták és a liberálisok részéről Magyarország és a Fidesz bevándorláspolitikája ellen irányult.

Szájer József szólt arról is, hogy a néppárt annak idején, 2000-ben ezt az eljárást alkalmazta Ausztria esetében is, és Wolfgang Schüssel akkori kancellár, aki akkor a vizsgálat tárgya volt, most az EPP háromtagú vizsgálóbizottságának egyik tagja lesz. Az Osztrák Néppárt is önként vállalta az említett esetben, hogy nem gyakorolja jogait egy ideig - jegyezte meg.

Berlusconi: ez a lehető legjobb megoldás a Néppárt és a Fidesz számára is

Az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz számára a legjobb megoldásnak nevezte Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke szerda este kiadott közleménye Orbán Viktor bejelentését, miszerint a magyar kormánypárt egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az EPP-ben.

A volt olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EPP és a Fidesz közti "megállapodás" egyrészt nem gyengíti az EU legjelentősebb politikai családját az európai választások előtt néhány héttel. Másrészt - tette hozzá Silvio Berlusconi - időt ad a Fidesz állásfoglalásának "nyugodt értékelésére".

Berlusconi hozzátette,

a Hajrá Olaszország, valamint ő is személyesen mindent megtett annak érdekében, hogy az EPP az európai parlament első számú frakciója legyen, és ebben az Orbán Viktorral való kiváló kapcsolata is szerepet játszott.

"Közösen akarjuk megváltoztatni ezt az Európát hatékonyabbá téve és közelebb hozva a polgárok igényeihez: ehhez azonban erősnek és egységesnek kell lennünk" - írta Silvio Berlusconi.

A német CDU elnöke üdvözli a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztését

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer üdvözli, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetősége 190:3 arányú szavazással eldöntötte, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát egy értékelő testület jelentésének leadásáig - közölte szerdán a CDU.

A közlemény szerint az EPP úgynevezett politikai közgyűlésének brüsszeli tanácskozásán hozott döntés

konkrétan azt jelenti, hogy a Fidesz ez idő alatt nem rendelkezik azzal a joggal, hogy részt vegyen üléseken, szavazzon, személyi javaslatokat tegyen és indítványokat terjesszen elő".

A közleményben idézték a pártelnököt, aki kiemelte: a tagság "befagyasztása esélyt ad a Fidesznek arra, hogy teljes mértékben eloszlassa a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy osztja-e az EPP közös értékeit, és hogy ezen az alapon lehetséges-e a jövőben a bizalmon nyugvó együttműködés", ugyanakkor "biztosítja, hogy a Fidesz mindennek tisztázásáig nem gyakorolhat befolyást az EPP politikai irányvonalára"'.

Az osztrák kormánypártok - az osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) - eltérően ítélték meg az EPP határozatát.

Othmar Karas, az ÖVP csúcsjelöltje utolsó esélyként értékelte a Fidesz számára, hogy a felfüggesztés ideje alatt egy vizsgálóbizottság fog értékelést készíteni.

"Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély" - szögezte le Karas szerda délután az ORF rádió műsorában, más pártok jelöltjeivel közös kerekasztal beszélgetésen.

Karas egyben új döntőbírósági és szankciós mechanizmusokat követelt a hasonló esetek kezelésére.

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára ugyanakkor ismét felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek az együttműködést. "Megaláztatásnak tartom, hogy a magyar kormányfőt kiebrudalják pártcsaládjából, ugyanakkor nagyon örülnék, ha pártjával vállvetve együtt dolgozhatnák egy reformfolyamaton" - tette hozzá Vilimsky.

Weber: bölcsek tanácsa vizsgálja a magyarországi helyzetet

Egy úgynevezett bölcsek tanácsa tanulmányozza majd az elkövetkező időszak magyarországi fejleményeit és ennek kapcsán értékelést készít a Fidesz politikájáról - közölte Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője a pártcsalád szerdai brüsszeli tanácskozását követő sajtóértekezletén.

A frakcióvezető - aki azz EPP csúcsjelöltje a májusi európai parlamenti választásokon - kijelentette, hogy nem került le a napirendről a Fidesz kizárása a pártcsaládból.

Azt hangoztatta, hogy a tagság felfüggesztése - mint fogalmazott - szükséges lépés volt, a kizárás azonban "nem került le a napirendről".

A német konzervatív politikus a magyar kormánypárt tagságának felfüggesztésével kapcsolatban kijelentette: hosszú időre van szükség ahhoz, hogy ismét helyreállhasson a bizalom az EPP és a Fidesz között.

Az EPP-tagság felfüggesztésének gyakorlati következményei között említette Weber, hogy Orbán Viktor nem vehet részt az EPP csütörtöki, az Európai Unió csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán. Továbbá közölte azt is, hogy

a Fidesz nem jelölhet politikust az EPP különböző tisztségeire, és nem szólhat bele az EPP jövőbeni politikai irányvonalának alakításába.

Volt szlovén miniszterelnök: a Fidesz kizárásával az Európai Néppárt veszített volna súlyából

Jó döntés született az Európai Néppárt (EPP) közgyűlésén, a Fidesz kizárásával ugyanis az Európai Néppárt veszített volna súlyából és jelentőségéből, továbbá nem lenne képes jó eredménnyel végezni a közelgő EP-választásokon - jelentette ki Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök, a jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetője szerdán Brüsszelben.

Véleménye szerint

a Fidesz kizárásával a néppárt kettős mércét alkalmazott volna, ami a pártcsalád végét jelentette volna mindazon értékek elvesztésével, amelyeken a pártcsalád és az Európai Unió is alapszik.

"A néppártnak, mint legnagyobb pártcsoportnak egységet kell közvetítenie. Egységének megbillenése rosszat tett volna Manfred Weber az Európai Parlament (EP) néppárti frakciója vezetőjének politikai törekvéseinek" - mondta.

Arra emlékeztetett, hogy Weber uniós bizottsági elnöki pozícióját célzó választási mottójának központi eleme a hídépítés, amelyre Európának most a legnagyobb szüksége van. Az EPP mai ülése ezt erősítette meg, ezt nyilvánította ki - húzta alá.

Az ülésen komoly vita folyt, amelyen a Fidesz Európa-barát, és a problémákat megoldani akaró pártként vett részt. A Fidesz hozzáállásával a legtöbbet tette a vita eredménye, a kompromisszumos megoldás elérése érdekében - tette hozzá Janez Jansa.

Kelemen Hunor: kompromisszumos megoldás született

Kompromisszumos megoldás született a Fideszről az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlésén, amit az Romániai Magyar Dedmokrata Szövetség (RMDSZ) és maga a Fidesz is megszavazott - közölte szerda esti hírlevelében az RMDSZ a szövetség elnökének Facebook-bejegyzését idézve.

"Nem örvendünk neki, de támogattuk, mert a kizárás nem vezetett volna előre. Csak mások malmára hajtotta a vizet a mostani kampányidőszakban. Sokszor elmondtuk már, ma is úgy gondoljuk, hogy a vitákat házon belül kell rendezni. Az érveknek sosincs alternatívájuk, ököllel pedig nem lehet rendet vágni. Most még inkább szükség van az erős Kárpát-medencei magyar képviseletre Európában, amely egységesen áll ki a magyar ügyért" - idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!