A nácik által zsákmányolt festményt ad vissza a Dr. Oetker

hirek.sk 2017. január 11., 17:57
BIELEFELD. Visszaad egy nácik által zsákmányolt festményt a Dr. Oetker vállalat az alkotás eredeti zsidó tulajdonosa örökösének.

A Frühling im Gebirge/Kinderriege (Tavasz a hegyekben/Gyermeklánc) című festményt - az 1839 és 1924 között élt Hans Thoma művét - aukción vásárolta az élelmiszeripari vállalat néhai vezetője, Rudolf-August Oetker 1954-ben.   

A kép egyike annak a négy alkotásnak, amelyről szakértői vizsgálat megállapította, hogy vélhetően a nácik által zsákmányolt műalkotás.   

Az 1891-ben alapított Dr. Oetker szóvivője, Jörg Schillinger kedden közölte, hogy a többi három műtárgyat is vissza fogják szolgáltatni. Az Oetker-gyűjteményben szereplő alkotások származásának feltárására 2015 elején adtak megbízást.   

Egy 2013-ban közzétett kutatás megállapította, hogy a Dr. Oetker "nemzetiszocialista mintavállalat" volt, vezetői pedig a náci rendszer támogatói voltak. A müncheni jelenkor-történeti kutatóintézet (IfZ) szerint a vállalat már a második világháború előtti nagy hadiipari fejlesztések időszakában is a náci rendszer haszonélvezője volt, mert bekerült a hadsereg legnagyobb élelmiszeripari beszállítói közé.   

Rudolf-August Oetker, a náci párt (NSDAP) és az SS tagja, 1941-től dolgozott a családi vállalkozásban, amelynek nevelőapja, Richard Kaselowsky 1944-es halála után lett a vezetője. A háború után eljárás indult ellene náci múltja miatt, de 1947-ben felmentették.   

Fia, a céget 1981 és 2009 között irányító August Oetker szerint a rendszer bukása után sem szakított az eszmével. A 2007-ben elhunyt Rudolf-August Oetker nem volt hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy feltárják és nyilvánosságra hozzák a cég és a nácizmus kapcsolatát, ez csak August Oetker kezdeményezésére történt meg később.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS