2018. április 24., 16:21

A miniszter a felügyelethez fordult a Duna régi medrében kivágott fák miatt

Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelethez fordult, hogy indítsanak vizsgálatot a Duna régi medrében, a Dunacsún és Doborgaz közötti szakaszon kivitelezett fakitermelés ügyében. Erről a tárca tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden. A fákat a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) vágatta ki, állítólag minden engedélyük megvolt rá. A természetvédők és más aktivisták tiltakoznak.

Fakitermelés - Dunacsún, Doborgaz
Fotó: TASR
Illusztráció

Tomáš Ferenčák, a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője szerint az ügy a járási hivatal hatáskörébe tartozik, a tárca ilyen esetben nem hozhat döntést. „A minisztérium gondosan ügyel az átláthatóságra és a világos szabályok felállítására a környezetvédelem területén. Ezért a miniszter már megszólította a Szlovák Környezetvédelmi Felügyeletet, hogy indítsanak vizsgálatot ebben a konkrét ügyben” - tette hozzá a szóvivő.

A Duna régi medre áradások idején, illetve akkor, ha valamilyen oknál fogva Bősnél nem a szükséges vízmennyiség folyik át, a Duna vizének elvezetésére is szolgál. Pavel Machava, az SVP szóvivője korábban elmondta: a közeljövőben javítani fogják a zsilipeket és a villamos erőművet, továbbá munkálatokat terveznek a magyarországi Dunakilitinél is. „Emiatt a Duna régi medrében kell majd elvezetni a vizet” – tette hozzá a szóvivő, hangsúlyozva: ha nem vágták volna ki a fákat, fennállt volna a veszélye, hogy a Duna régi medre nem lett volna képes befogadni elegendő mennyiségű vizet, melynek következtében veszélybe kerülhettek volna a környékbeli községek lakói és a tulajdonuk. Állítása szerint a Duna régi medrének megtisztítása előtt minden szükséges engedélyt beszereztek.

A Duna-ártéri Természetvédelmi Terület Igazgatósága ugyanakkor rámutatott: a fakitermelés következtében rendkívül értékes ártéri erdők tűnnek el, melyek veszélyeztetett és védett növényfajok, például a dunai csillagvirág (Scilla vindobonensis) élettereként is szolgálnak.

A fakitermelés szerintük indokolatlanul és törvénysértő módon történt. A Duna régi medrében a vízszint szándékos csökkentése miatt büntető feljelentést tesznek. Hogy a nehéz gépek hozzáférjenek a fákhoz, az SVP dolgozói gyakorlatilag kiengedték az összes vizet a mederből, aminek következtében halak tömegei pusztultak el – mutattak rá a természetvédők.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!