A második világháborút követő kitelepítésekre emlékeztek a Felvidéken és Magyarországon

hirek.sk 2013. április 12., 16:43
KOMÁROM, RÉVKOMÁROM, SOMORJA. Az egyes emberek tragédiájának és Közép-Európa kudarcának nevezte Navracsics Tibor a felvidéki magyarok kitelepítését a deportálásokra emlékező rendezvényen pénteken a komáromi Monostori erőd falán lévő emléktábla előtt.

"Nyolcvanezernél több embernek kellett megélni egy új tragédiát két évvel a második világháború befejezése után. (…) Magyarország nem tudta nemzetközi fórumok előtt kiharcolni azt a védelmet a magyar állampolgárok számára, hogy szülőföldjükön maradhassanak" - mondta a miniszterelnök-helyettes a felvidéki kitelepítettek és deportáltak emléknapján.

A politikus rámutatott: a kitelepítések a soknemzetiségű Közép-Európa kudarcát is jelentették. A folyamat az első világháborúval kezdődött, ebből következett a nemzetiségi viszályok sorozata, amely csaknem száz éve lehetetlené teszi az összefogást annak érdekében, hogy "egymást tisztelve, boldogabb és gyarapodó Közép-Európát építsünk fel" - fogalmazott Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes kijelentette: megbékélésre van szükség, amely az egymás iránti tisztelet alapján a múlt bűneinek feltárásával, az azzal való szembenézéssel történhet meg.
Beszéde után Navracsics Tibor újságírói kérdésre elmondta, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban elkészült egy koncepció, amely a Felvidékről kitelepítettek kárpótlásának lehetőségét tárgyalja. A tervezetet jelenleg a Külügyminisztériumban vizsgálják abból a szempontból, hogy mennyire illeszthető a nemzetközi szerződésekhez, ezután kerülhet a parlament elé.

Komárom az elmúlt évtizedben a kitelepítések emlékvárosának szerepét töltötte be. Az itt működő Kecskés László Társaság évekkel ezelőtt felvállalta a felvidéki kitelepítettek ügyét, több könyvet és kiadványt is megjelentettek a témával kapcsolatban. A városban délelőtt ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak, majd családi visszaemlékezésekből hangzottak el részletek.

Révkomáromban a szlovákiai magyarok legnagyobb kulturális szervezete, a Csemadok a Kossuth téren tartott megemlékezést, amely egy történelmi előadással kezdődött, majd egy, a kitelepítések tragédiáját feldolgozó dokumentum-kiállítás megnyitójával folytatódott.

Pozsonyban, Magyarország pozsonyi nagykövetsége szervezésében az Ifjú Szívek Táncszínház épületében egy, a kitelepítéseket feldolgozó táncjáték bemutatójával, valamint a "Soha többé" nevet viselő kiállítással elevenítették fel a meghurcolt áldozatok emlékét.

Kalondán, a Palóc múzeumban Gróf Esterházy János emlékművének felavatásával hajtottak fejet a kitelepítettek emléke előtt. A rendezvényen Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökségi tagja arra emlékeztetett: a szlovák törvényhozás közvetlenül a rendszerváltás után parlamenti határozatban kért bocsánatot a második világháborús szlovák állam idején meghurcolt zsidóktól, a második világháború után kitelepített kárpáti németektől, de mindmáig nem kértek elnézést a magyaroktól. "Ha megbékélésről gondolkodunk, akkor ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni" - szögezte le.

A csallóközi Somorján tartott megemlékezésen mondott beszédében Berényi József, az MKP elnöke hangsúlyozta: az évforduló a közelmúlt történelmének fájdalmaival való szembenézésre ösztönöz. Kijelentette: nem lehet elfelejteni azt, hogy milyen fájdalmas és fondorlatos módszereket vett igénybe az akkori hatalom a felvidéki magyarok elűzéséhez és átformálásához. Rámutatott: a felvidéki magyarsággal szembeni eljárásokért eddig senki sem kért elnézést Szlovákiában. A megemlékezésen bemutatták a "Fehérlaposok" című, a tragédiát két család hányatott sorsán keresztül ábrázoló rockoperát.

A Felvidék több magyar lakta településén pénteken napközben tartottak megemlékezéseket, köztük Tornalján és Zsitvabesenyőn is, ahol ünnepi szentmisével kezdődött és kulturális műsorral egybekötött beszélgetéssel folytatódott a megemlékezés. A megemlékezések sora már a hét elején kezdetét vette.

A magyar Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz. 1947-ben e napon indult el az első, elűzötteket szállító vonat Magyarország felé.

A határozatban rögzítették: az Országgyűlés szükségesnek tartja a méltó megemlékezést a benesi dekrétumok miatt a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint 100 ezres magyarságról. Mint írták, a parlament tisztelettel adózik azon családoknak, amelyek az állampolgárságuktól, közösségüktől megfosztva, a szülőföldjükről elűzve kemény akarással otthont teremtettek maguknak, és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a felvidéki kitelepítéssel kapcsolatosak.

frissítve 18:53

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

 

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS