A leváltott érsek mellett tüntettek Nagyszombatban

hirek.sk 2012. július 03., 10:17
NAGYSZOMBAT. Róbert Bezák, a nagyszombati főegyházmegye tegnap leváltott érseke mellett nemcsak a hívek állnak ki, hanem a papok is.

Tegnap kora este csendes szimpátiatüntetést tartottak a hívek Nagyszombatban Bezák érsek leváltása miatt. Mintegy háromszáz ember gyűlt össze a menesztett főpásztor otthona előtt, fotója mellé csokrokat helyeztek el.

Michal Dzurjanin az egybegyűltek nevében elmondta:  tiszteletben tartják a Szentatya döntését, bár annak az okait nem értik. Róbert Bezák érsekként elnyerte a hívők és nem hívők szívét - hangoztatta. „Az emberek tisztelték, tisztelik és továbbra is tisztelni fogják“ – szögezte le.

Marcel Kubinec nagyszombati esperes a cas.sk-val közölte: a visszahívott érsek szomorúan, de alázatosan fogadta a pápai döntést. Bár még Nagyszombatban tartózkodik, nem vett részt a tiltakozó rendezvényen. Megjelent  viszont a megmozduláson Pavol Flajžík katolikus esperes, aki arra figyelmeztette az egybegyűlteket, hogy  „az ilyen lépés  világos magyarázat nélkül jelentős mértékben árthat az egyház hírnevének, és Isten népe körében negatív folyamatokat válthat ki“. Érvelését a hívek nem fogadták el, emiatt több jelenlevővel éles vitába keveredett.

A püspöki hivatal megtiltotta a papoknak, hogy a leváltással kapcsolatban nyilatkozzanak a sajtónak, ők azonban legalább névtelenül  hangot akarnak adni a megdöbbenésüknek - írja a cas.sk.

„Az érsek mindig a mi oldalunkon állt, és mi tudni szeretnénk, jogunk van tudni, hogy miért hívták őt vissza a hivatalából“ – idézi a Nový èas online portálja az egyik esperest. A főegyházmegye területén működő papok a lap szerint aggódnak, hogy az egyházban viszály alakul ki. Az esperesek a leváltással kapcsolatos egyet nem értésük és csalódásuk jeleként  távozhatnak a plébániákról - közli a hallottak alapján cas.sk.

Forrás: sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS