A Legnagyobb szlovák? A legnagyobb melléfogás

Dunajszky Éva 2019. január 04., 18:40

Újabb kellemetlen fejlemény a szlovák közszolgálati rádió és televízió által meghirdetett Legnagyobb szlovák című országos ankétban: a legjobb tíz közé jutott országosan ismert popénekes, Marika Gombitová ugyanis jelezte, vissza kíván lépni a versenytől.

Marián Balázs szerint a Legnagyobb szlovák c. show ebben a formában csak a közszolgálati tévé egy újabb szégyene, és nem csak a Tiso-előzetes miatt, s nem is csak azért, mert botrányosan drága.

„Az RTVS ankétját egy reprezentatív felméréshez hasonlítani a szakmai hozzá nem értés megnyilvánulása” – írta Balázs a Denník N portálon megjelent írásában, miután a projekt producere, Peter Núňez kijelentette, a projekt hatalmas siker, mivel abban 24 ezren vettek részt, ami többszörösen is meghaladja egy átlagos felmérésben megkérdezettek számát.

Balázs szerint azonban egy reprezentatív felmérés reprezentatív mintával dolgozik, azaz a polgárok teljes demográfiai és társadalmi-gazdasági rétegződését figyelembe veszi, amit egy meghatározott kulcs szerint dolgoznak ki. (Szlovákiában kb. 1100 ember jelenti a reprezentatív mintát.)

Egy olyan ankét szavazói azonban, mint a Legnagyobb szlovák, nem jelentenek reprezentatív mintát, így ebből nem is lehet a népességre vonatkozó általánosításokat levonni. Összehasonlítani pedig egy reprezentatív felméréssel ostobaság - jelentette ki Balázs, aki szerint ez az egész nem más, mint egy show, ráadásul elbaltázott és a szakmaiságot minden szempontból mellőző show, ami nem nevezhető releváns ankétnak. Olyannak, amely megmutatná, kik voltak a legnagyobb pozitív személyiségek Szlovákia történetében.

A közszolgálati tévé Balázs szerint olyan dologba fogott, amihez nem ért, amire nem képes és nem is tudja megcsinálni azt. Jelenlegi formájában a műsor sokkal inkább egy újabb botrányra emlékeztet és egy újabb szégyene ennek az intézménynek - véli Balázs.

Miről szól a Legnagyobb szlovák?

A Postoj.sk konzervatív portál is már előre magyarázkodik. Azt állítja, hiba lenne reprezentatív felmérésnek tartani ezt a televíziós projektet, amely a szlovák nyilvánosság állásfoglalását tükrözné a történelmi személyiségekkel kapcsolatban, vagy akár a szlovákok nemzeti érettségének valamiféle szondájának.

De miről tanúskodhat ez a szavazás, amelyben egy kosárban vannak azok, akik valóban megmozgatták a történelmet, azokkal az aktuális celebekkel, akik ugyan népszerűek, de a történelmet nem befolyásolták?

Az egész projekt főleg a szórakozásról szól, no meg a nézettségről. Még ha Jaroslav Rezník, az RTVS vezérigazgatója azt állítja is, hogy az ankét történelmi tudatosságunk fejlesztéséhez kívánt ekképpen hozzájárulni. A Postoj.sk szerint azonban a televízió ezt a célt sokkal jobban követhette volna, ha ezt a rengeteg pénzt, mondjuk, több jó minőségű történelmi dokumentumfilmbe vagy publicisztikába fektette volna, például egy olyan projektbe, mint a cseh tévé Cseh évszázadok (České století) sorozata volt.

Röhög a nemzet

Nevet a nemzet a Legnagyobb szlovák ankéton, amelyet a brit BBC eredetijéből (100 Greatest Britons) vett át a közszolgálati televízió. Amíg ugyanis a 66 millió lakosú Egyesült Királyságnak rengeteg történelmi személyisége, királya, politikusa, tudósa, írója, kulturális személyisége stb. közül lehetett valóban jelentős, méltó személyiséget választani, Szlovákiában már csak Pacho, a hibbei bandita hiányzik a névsorból - írja a Sme napilap, amely szerint csak egy idióta vehette át ezt a brit kezdeményezést.

Egy ötmillió lakosú ország, amelynek Nagy-Britanniával összehasonlítva alig van történelme, nem tud a britekéhez hasonló 100 személyiséget adni. De ha mégis megpróbálja, az csak szégyenletesen végződhet. Kitalált szlovákokkal, mint Mária Terézia vagy Anastásia Kuzmina, olyan „személyiségekkel”, mint Adela Banášová, Boris Filan, Ivan Krajíček vagy Andrej Danko. Az eredeti névsorba besorolt Jozef Tisóról nem is beszélve, aki mellől már csak Mikuláš Černák hiányzott.

De hogy hogyan is végződött az egész, a legkifejezőbben a végeredmény mutatja. A top 10-ben végzett: Marika Gombitová popénekes, Anton Srholec pap, Peter Sagan kerékpárversenyző, Andrej Hlinka pap-politikus, Cirill és Metód hittérítők,  Juraj Jánošík bandita, Gustáv Husák kommunista államfő, Alexander Dubček politikus, Milan Rastislav Štefánik politikus és Ľudovít Štúr nyelvtudós és politikus.

Azok, akik sok pénzért, néhány jelentéktelen figura és egy bűnöző népszerűségéért ezt a kínos ankétot megcsinálták, megérdemlik, hogy az épelméjű szlovákok kinevessék őket. Mást nem is érdemelnek - írja a Sme napilap.

0 HOZZÁSZÓLÁS