Életfogytiglant kapott a kelet-szlovákiai alvilág vezetője

ma7 | MTI 2018. április 11., 16:58

A Legfelsőbb Bíróság (NS) szerdán életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Róbert Okoličányt, akit a kelet-szlovákiai alvilág vezetőjének tartanak. A bíróság ítélete jogerős.

Fotó: TASR

A Legfelsőbb Bíróság három életfogytiglani ítéletet hozott összesen. Róbert Okoličány mellett Róbert Niguto és Jaroslav Potučko is életfogytiglant kapott.

Az ügynek 16 vádlottja volt, akiket 20 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak. A bíróság szerint a vádlottak olyan bűntettekben vettek részt, mint bűn- és terrorszervezet alapítása, megtervezése és támogatása, többrendbeli gyilkosság, illegális fegyvertartás, fosztogatás, zsarolás, lopás és mások.

Jozef Leško 24,5 évet, Ľubomír Bialko 12,5, Pavol Karas 12, Jaroslav Janoščák 11, Ján Borza 8, Martin Miko 8, Rudolf Okoličány 3, Ľuboš Vasiľov 5, Michal Bezek 3, Róbert Čorba pedig 2 évet kapott.

Ladislav Fircákot 18 hónap feltételes szabadságvesztésre ítélték, illetve két év próbaidőt kapott. Martina Turóczy esetében egy év feltételes szabadságvesztést és 18 hónap próbaidőt szabtak ki. Roman Dunákot felmentették.        

A különböző bizonyítékok mellett a koronatanú vallomása is bizonyítékként szolgált.

Hangsúlyozni kell, hogy a tanú részt vett a bűnszervezet tevékenységében. Személyesen átélt események alapján tett vallomást több körülmény kapcsán

– közölte az ítélőszék elnöke. Egy bűntett kivételével közvetlen tanúról van szó. A tanú többször is vallomást tett, és az állításai nem változtak.

„A Legfelsőbb Bíróság ítélőszéke azonnal elrendelte a büntetés végrehajtását, és utasítást adott az érintettek átadására a büntetés végrehajtásához” – közölte Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője. Ez 13 vádlottat érint.       

A bűnszervezet ellen 2007. április 27-én emeltek vádat, és azóta körülbelül 130 tárgyalás volt az ügyben.

0 HOZZÁSZÓLÁS