2018. augusztus 21., 07:50

A kutyákba ültetett csip legfeljebb 10 euróba fog kerülni

Legfeljebb 10 euróba fog kerülni a csip beültetése a kutyákba. Az erre vonatkozó állatorvosi törvény szeptember 1-jén lép érvénybe. A törvény szerint az állatorvos nem kezelhet olyan kutyát, amelybe nincs csip ültetve. Kivételt csak az életmentő beavatkozások képeznek.

201611231913050.000000000001a_kutya_kislany.jpg

Az állatorvosok szerint az állattulajdonosoknak nem kell félniük a csipektől.

A csipezés nem okoz nagyobb fájdalmat, mint a szokásos oltás. Az egész beavatkozás, illetve ennek nyilvántartásba vétele 20-30 percet vesz igénybe

– magyarázta Silvia Štefáková, a Szlovák Állatorvosi Kamara elnöke.

A szegénységben élő állattulajdonosoknak, illetve azoknak, akik csak minimális nyugdíjat kapnak, az állam téríti a kiadásokat.

Azokat a kutyákat, amelyek augusztus 31-e előtt születtek, és nem szorulnak orvosi ellátásra, legkésőbb 2019. október 31-ig lehet csippel ellátni. Ez azonban nem érvényes akkor, ha a kutyát el akarják adni vagy más tulajdonoshoz kerül, illetve ha az karanténba vagy állatmenhelyre kerül.

Ha megváltozik a kutya gazdája, akkor az eredeti tulajdonosnak 21 napon belül kell bejelentenie az új tulajdonost az állatorvosnál. Ugyanígy kell eljárni abban az esetben is, ha az állat kimúlik.

A vemhes kutyákba szintén csipet kell ültetni. Tervezett vemhesség esetén ezt még a befedezés előtt kell megoldani, váratlan vemhesség esetében pedig a lehető leghamarabb. Azokat a kutyákat, amelyek augusztus 31-e után születtek, a születéstől számított 12 héten belül kell csippel ellátni.

Azok az állattulajdonosok, akik nem tesznek eleget a törvény által előírt kötelességüknek, akár 50 eurós büntetést is kaphatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.