2019. július 4., 10:20

A jövőben futár hozná a rendszámtáblát

Ha a parlament elfogadja a Belügyminisztérium javaslatát, novembertől leegyszerűsödik a személygépjárművek átíratásának folyamata. A minisztérium törvénymódosítási javaslata szerint a tulajdonosnak postai futárszolgálaton keresztül juttatnák el az új iratokat és rendszámtáblákat.

rendőrségi ügyintézés
Fotó: TASR
Illusztrációs felvétel

A legfontosabb újítás az lenne, hogy az átíratási folyamat során már nem kellene személyesen meglátogatni a közlekedésrendészet irodáját. Amennyiben olyan gépjárműről van szó, amely már szerepelt a hazai nyilvántartásban, az új tulajdonos kézbesítéskor a futárszolgálatnak adná le az előző iratokat és rendszámtáblákat - tudatta a Belügyminisztérium sajtószolgálata. A törvénymódosítást a kormány már elfogadta, a parlament és a köztársasági elnök jóváhagyására vár még.

A javaslat szerint a lakhelyváltoztatást, a gépjármű ideiglenes vagy végleges forgalomból kivonását a jövőben bármely közlekedésrendészeti irodában el lehetne intézni.

„A törvénymódosítási javaslat szerint elmaradna a jelenleg érvényben lévő kötelező adatellenőrző vizsgálat, melynek során a közlekedésrendészet munkatársai egyeztették a jármű irataiban szereplő adatokat a járművön találhatókkal. Az ellenőrzéseket a rendszeres időközönként elvégzett műszaki, illetve a járműeredetiség-vizsgálati ellenőrzések során ejtenék meg” - egészítette ki az információt a minisztérium sajtóközleménye.

A törvénymódosítás 2019. november 1-jén lépne érvénybe.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.